Izvor: Blic, 25.Sep.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dva čuvara malo

Dva čuvara malo

KRUŠEVAC - Krađa cveća, fenjera za paljenje sveća i sveća sa kojih može da se iskoristi vosak gotovo je redovna pojava na kruševačkim grobljima, a u poslednje vreme učestale su i krađe mesinganih pločica sa nadgrobnih spomenika.

- Pre mesec dana smo obavestili nadležne organe MUP-a, ali to nije puno pomoglo iako smo se dogovorili da patrole milicije češće obilaze i Staro i Novo groblje. Na Novom groblju do sada je skinuto 15 nadgrobnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << obeležja, odnosno natpisa, dok je na Starom groblju pokradeno šest nadgrobnih spomenika - objašnjava Miroslav Milojković, rukovodilac Radne jedinice 'Pogrebne usluge' JKP Kruševac.

U SUP-u ističu da oni nisu dužni da obezbeđuju groblja jer Javno-komunalno preduzeće naplaćuje održavanje grobnog mesta pa je samim tim i dužno da brine o njima. Inače, ovakva vrsta krađa je, prema njihovim informacijama, u porastu u čitavoj Srbiji.

U 'Pogrebnim uslugama' kažu da u noćnoj smeni imaju jednog radnika na Starom i jednog na Novom groblju, a nemoguće je da jedno lice kontroliše tako veliku površinu. Staro groblje se prostire na devet hektara, a ima 6.000 grobnih mesta, dok je površina Novog groblja 20 hektara.

- Na Starom groblju noćni čuvar je primetio lice koje je pokušalo da skine pločicu, ali je uspeo samo da ga zaplaši. Na Novom groblju smo uhvatili lica koja su krala cveće. Policija je došla i sve se na tome završilo. Nekoliko puta smo morali da isterujemo sa groblja Rome koji su tokom dana došli da sakupljaju nedogorele sveće. Oni su nas fizički napali, a potom, iz protesta, u kontejneru pored groblja upalili smeće - kaže Miroslav Milojković.

Sa spomenika se najčešće skidaju neutralni natpisi poput 'Tvoji najmiliji' ili 'Zahvalna deca', ali nije retkost da se skine i pločica sa posebnom posvetom i potpisima onih koji podižu spomenik. Pretpostavlja se da kradljivci ove natpise preprodaju kamenorescima.

U Policijskoj ispostavi Kruševac kažu da rade koliko mogu prema prijavama građana, da često hvataju krivce, ali od toga nema puno koristi.

- Radi se o sitnim krađama, vrednosti do 15.000 dinara, gde se kradljivci gone po privatnoj tužbi oštećenog. Kada uhvatimo počinioce, oni najčešće priznaju delo jer znaju da ih neće goniti tužilac. Onda podatke ustupamo oštećenima i na tome se završava, pošto je sudski proces skuplji od vrednosti onoga što se ukrade - priča Milan Spasić, zamenik komandanta Policijske ispostave u Kruševcu.

- Skidaju se i biste sa spomenika, a nedavno su nam bili i iz Udruženja boraca da prijave skidanje spomen-ploče. Imali smo i slučaj bračnog para kojima je stradala ćerka od 16 godina. Uspeli su da skupe novac za spomenik sa bistom i raspećem, a neko je to ukrao. To su veoma mučne situacije - kaže Milan Spasić.

S. Milenković

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.