Dva brutalna ubistva u porodicama

Izvor: B92, 20.Mar.2012, 18:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dva brutalna ubistva u porodicama

Beograd -- U poslednja 24 sata u Vojvodini su se desila dva brutalna ubistva hladnim oružjem u porodicama, u kojima su stradale žene. Ubice uhapšene.

U Futogu je muž, posle posle porodične svađe, sekirom svojoj ženi odsekao glavu, a u drugom delu pokrajine, u Paragama kod Bačke Palanke muž je pred detetom ubio svoju nevenčanu suprugu i posle ubistva otišao u kafanu.

Policija je ubrzo nakon zločina uhapsila osumnjičene počinioce - Zorana S. (32) iz Paraga, osumnjičenog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da je nožem ubio meštanku B.B. (34) i Đuru Ćulibrka (71) osumnjičenog da je sekirom ubio svoju suprugu Nevenku (63).

Obojica su zadržana u policiji i biće privedena istražnom sudiji u Novom Sadu.

Svirepa ubistva u Vojovidni su samo neki od mnogih slučajeva nasilja u porodici. Prvi put u Srbiji ovaj problem država će pokušati da reši i uz pomoć psihosocijalne terapije, što je inače praksa u evropskim zemljama.

To znači da će nasilnici po nalogu Tužilaštva biti upućivani na terapiju ukoliko je to neophodno. Ali rešavanje problema kada do nasilja dolazi usled alkoholizma ili poremećaja ponašanja, moglo bi da počne upravo u Institutu za mentalno zdravlje.

Protiv nasilnika osuđenih za lakša krivična dela sa zaprećenom kaznom zatvora do tri godine, tužilaštvo će odustati od krivičnog gonjenja, ali će on zato morati da se podvrgne lečenju.

"Protokol obavezuje stručnjake Instituta za mentalno zdravlje da šest meseci sprovode meru psihosocijalne terapije po osnovu Instituta odloženog krivičnog gonjenja i da redovno o tome izveštava Tužilaštvo. Nakon tih šest meseci po proceni lekara, a apsolutno i pacijenta, on može kao svaki građanin da nastavi da bude pacijent naše institucije", objašnjava Sanja Nikolić, psihijatar i porodični terapeut u Institutu za mentalno zdravlje.

Psihosocijalna terapija već je deo prakse u evropskim zemljama i služi i u preventivne svrhe.

"Te mere su zapravo usmerene na dodatnu prevenciju budućih takvih dela i procenu šta zapravo treba napraviti da bi se počinitelju pomoglo da se takva dela više ne ponavljaju. To su ti razni psihosocijalni programi i oni imaju relativno nisku uspešnost, ali od njih ne treba odustati, zato jer mlada populacija je ona koju treba učiti kako nenasilno rešavati probleme", kaže Dubravka Šimonović iz Komiteta za eliminaciju diskriminacije žena Ujedinjenih nacija.

U Srbiji se radi na usklađivanju zakonodavstva u ovoj oblasti kako bi se ono približilo evropskim standardima. Savet Evrope još u aprilu prošle godine usvojio je konvenciju o suzbijanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici, a naša zemlja još nije potpisnica ove Konvencije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.