Dva badnjaka u Crnoj Gori

Izvor: Blic, 06.Jan.2014, 21:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dva badnjaka u Crnoj Gori

U Crnoj Gori i ove godine nalagana su dva badnjaka - jedan u organizaciji Mitropolije crnogorsko-primorske Srpske pravoslavne crkve, dok su drugi ložile pristalice kanonski nepriznate Crnogorske pravoslavne crkve (CPC).

Odvojene božićne proslave u Crnoj Gori traju od 1994. godine.

Mitropolija crnogorsko-primorska centralno nalaganje badnjaka organizovala je pred Cetinjskim manastirom, dok je CPC u isto vreme to obavila ispred Dvorca kralja Nikole. Oba skupa protekla >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << su bez incidenata.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije poručio je, prilikom nalaganja badnjaka ispred Cetinjskog manastira, da pomirenje i praštanje treba da zavladaju svuda, a posebno u Crnoj Gori i u gradu Cetinju.

- Okupljamo se vekovima ispred Cetinjskog manastira, sledeći tradiciju naših predaka, da se ogrejemo na ovom ognju bratske ljubavi i sloge, da jedni drugima oprostimo, da obnovimo u sebi veru u Hrista i ponovo krenemo putem bogočoveka, jer mi drugog puta nemamo - kazao je mitropolit Amfilohije.

On je rekao da ga svake godine raduje nalaganje badnjaka ispred Cetinjskog manastira, ali ga i rani tuga, "jer neka naša braća lože neku logorsku vatru na Cetinju, koja nikada nije ložena".

- Nadam se da će jednog dana prestati to da rade. Sve ih odavde blagosiljam i molim ovim ognjem da i oni ubuduće priđu ovom mestu gde su se njihovi preci sabirali, da se ne odvajaju od svoje braće - kazao je Amfilohije.

Mitropolit crnogorsko-primorski je istakao da je badnjak simbol pomirenja i praštanja.

- Pozivam na praštanje i pomirenje među braćom. Oprostimo jedni drugima i okupimo se oko stvari koje simbolišu Božić i Isus Hrist - kazao je on.

Mitropolit Amfilohije pozvao je večeras na duhovni i moralni preporod, navodeći da bez toga nema napretka Crne Gore. On je, nakon nalaganja badnjaka ispred Sabornog hrama Hristovog vaskresenja u Podgorici, rekao da je Crnoj Gori potreban duhovni preobražaj.

- Bez duhovne i moralne obnove, nema nijedne druge obnove - istakao je mitropolit Amfilohije.

On je naveo da mnogi misle da, ako se promeni ekonomski sistem, to je dovoljno za napredak jednog društva.

- Misle ako se promeni dirigovana-titoistička ekonomije i ako budemo imali evropsku ekonomiju i integracije da će sve da procveta. Neće se to desiti. Neće spoljašne promene načina života doneti sreću i blagoslov ljudima. Bez duhovne i moralne promene, nema nijednog drugog napretka - kazao je mitropolit Amfilohije.

Poglavar kanonski nepriznate CPC Mihailo kazao je da bez opstanka te crkve nema ni opstanka Crne Gore. On je pozvao nadležne da reše pitanje statusa CPC-a.

- Naše svetinje i dalje su zatvorene za nas. Ipak, bliži se dan kada će se one ponovo otvoriti. Tada će ponovo zavladati mir među zavadenim Crnogorcima. U vremenu tog iščekivanja, mi slavimo Božić van naših bogomolja - naveo je Mihailo.

I u Podgorici su nalagana dva badnjaka - jedan su vernici Srpske pravoslavne crkve naložili ispred Sabornog hrama Hristovog vaskrsenja, dok su pristalice kanonski nepriznate CPC nalagale badnjak kod Dvorca kralja Nikole.

Za okupljene vernike SPC u Podgorici priređen je umetnički program, kao i veliki vatromet.

Paralelno nalaganje badnjaka bilo je i u Nikšiću, Baru, Budvi i Kotoru.

Crnogorski zvaničnici čestitali su danas Božić svim vernicima pravoslavne veroispovesti u Crnoj Gori, s željom da ga provedu u miru i radosti.

Predsednik Crne Gore Filip Vujanović pozvao je pravoslavne vernike da se raduju Božiću i grade lepšu budućnost za svakog čoveka u Crnoj Gori.

- Neka radost velikog hrišćanskog praznika svojim neprolaznim porukama nadahne dobrotom i plemenitošću naše misli i dela. Poštujmo i volimo naše različitosti, jer jedino istinskom bliskošću možemo ostvariti razumevanje i iskreni dijalog, neophodan za srećnu budućnost svih građana Crne Gore - kazao je Vujanović.

Povodom božićnih praznika, neradni dani u Crnoj Gori su 6,7 i 8. januar.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Dva badnjaka u Crnoj Gori

Izvor: Dzungla.org, 06.Jan.2014

U Crnoj Gori i ove godine nalagana su dva badnjaka – jedan u organizaciji Mitropolije crnogorsko-primorske Srpske pravoslavne crkve, dok su drugi ložile pristalice kanonski nepriznate Crnogorske pravoslavne crkve (CPC). . OpširnijeBlic

Nastavak na Dzungla.org...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.