Dva aviona »Džermanvigsa« u jednom danu prinudno spušteni

Izvor: Nezavisne Novine, 04.Apr.2015, 18:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dva aviona »Džermanvigsa« u jednom danu prinudno spušteni

Prvi avion njemačke aviokompanije "Džermanvigs" na letu od od Hanovera do Rima bio je prinuđen da neplanirano sleti u Veneciju pošto je jednoj putnici i članu posade iznenada pozlilo, dok je drugi na letu Keln-Venecija, preusmjeren u Štutgart.

Incident se dogodio manje od dvije sedmice pošto se avion iste aviokompanije srušio u francuskim Alpima, piše Blic.

Let "Džermanvingsa" 4U814, sa 123 putnika i pet članova posade, poletio je jutros iz Kelna, ali su piloti ugasili >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << jedan motor i usmjerili avion ka Štutgartu, pošto je posumnjano da letjelica "Erbas A319" gubi gorivo, navela je kompanija u saopštenju.

"To je uobičajena bezbjednosna procedura. Nije riječ o prinudnom slijetanju", naveo je "Džermanvings" u saopštenju, prenio je Rojters.

Putnici aviona "Džermanvings" koji su iz Kelna poletjeli za Veneciju, a zatim je, prema aerodromskim vlastima prinudno, a prema kompaniji neplanski sletio u Štutgart, i dalje se nalaze na tom aerodromu, javljaju njemački mediji.

"Putnici mogu sami odlučiti da li žele da nastave putovanje za Veneciju ili da se vrate na aerodrom Keln-Bon", rekao je predstavnik aerodroma u Štutgartu Georg Fundel.

On je rekao da su putnici dobro i da se sada provjerava da li mogu da presjednu u drugi avion ili će se kvar na avionu kojim su stigli brzo otkloniti.

U vazdušnom saobraćaju, međutim, postoje razlike između prinudnog spuštanja i spuštanja iz sigurnosnih razloga.

Pri prinudnom slijetanju je život putnika u opasnosti i pilot tada, po pravilu, nema nikakav drugi izbor nego da se brzo spusti, tumače mediji, navodeći da za takvo spuštanje razlog može biti požar ili masivni tehnički problem poput problema sa hodraulikom.

Pri slijetanju iz sigurnosnih razloga pilot odlučuje da li će prije vremena, odnosno, krajnjeg cilja, sletiti ili ne na neki od aerodroma, kako bi mogući defekt provjerio ili izbjegao prijeteće probleme.

Pilot, međutim, može i da se odluči da nastavi let, tumače mediji proceduralne razlike izmedju prinudnog spuštanja.

Drugi avion na letu 03882 od Hanovera do Rima, preusmjeren je na aerodrom "Marko Polo" u Veneciji, gdje su se putnici iskrcali i rečeno im je da sačekaju u čekaonici za odlaske, izvjestio je "Independent".

Italijanski list "Mesađero" prenio je izjavu Eugenija Bartolinija, profesora iz Rima, koji je rekao da je putnici koja je sjedila u redu iza njega bila potrebna pomoć, zbog "straha od letenja" i "uznemirenosti".

"Kada je avion sletio, kapetan nam je rekao preko mikrofona, na engleskom, da je jednom članu posade i putniku pozlilo, i da je zato odlučio da sleti na (aerodrom) 'Marko Polo'", rekao je Bartolini.

Ljekari su ušli u avion i ukazali pomoć putnici koja je sjedila iza profesora.

"Ona im je rekla da je uplašena, da je veoma uznemirena. Ne znam ništa o članu posade, jer su oni bili u kabini", dodao je Bartolini.

Iz "Džermanvingsa" su demantovali da je bilo riječi o hitnoj situaciji, ali su potvrdili neplanirano slijetanje u Veneciju.

"Dvije osobe, putnik i član posade, imali su jaku mučninu i bila im je potrebna medicinska pomoć", navodi se u saopštenju kompanije.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.