Izvor: B92, 18.Feb.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Dužnička kriza preti Srbiji"

Beograd -- Argentinski "scenario" finansijskog sloma moguć je i u Srbiji, upozorio je ekonomista Mlađen Kovačević.

On je dodao da je to naročito moguće ako se pogorša finansijska situacija i odnosi sa Evropskom unijom. "Čak i ako se to ne desi, a rast spoljnog duga bude sličan prošlogodišnjem, 'argentinski tango' je moguć čim se potroše sve devize ostvarene privatizacijom i kada godišnji anuiteti po osnovu spoljnog duga pređu 3,5 do četiri milijarde dolara, rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je on u intervjuu za današnji broj lista Glas javnosti.

Prema njegovim rečima, to bi se moglo dogoditi za dve do tri godine.

"Srbija je sa 26,23 milijarde dolara spoljnog duga rizično zadužena zemlja", kazao je Kovačević.

I po kriterijumima Svetske banke, Srbija je, i pored privremenog vraćanja spoljnog duga u prošloj godini od oko 900 miliona dolara, ostala u grupi visokozaduženih zemalja, dodao je on.

"Spoljni dug u prošloj godini povećan je za čak 6,6 milijardi dolara ili 33,8 odsto. Ako bi se tempo njegovog povećanja nastavio do kraja ove godine, on bi bio čak 35 milijardi dolara", istakao jeKovačević.

Prema njegovim rečima, spoljnotrgovinski deficit, koji je u prošloj godini prešao 9,5 milijardi dolara, može se pokriti ukoliko se strancima proda sve što je planirano i ukoliko se uzmu dodatni krediti.

"Ogroman problem bi mogao nastati ako se znatno pogoršaju političke prilike zbog Kosova i ako se, eventualno, bitno pogoršaju odnosi Srbije sa EU", naglasio je Kovačević dodavši da bi u tom slučaju priliv deviza bio znatno manji, dobijanje novih kredita bilo bi ozbiljno ograničeno i pod težim uslovima, a devizne rezerve bile bi znatno smanjene.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Kovačević: Moguć argentinski scenario finansijskog sloma Srbije

Izvor: Blic, 18.Feb.2008

Argentinski scenario finasijskog sloma moguć je i u Srbiji, naročito ako se pogorša finasijska situacija i odnosi sa Evropskom unijom, upozorio je ekonomista Mlađen Kovačević....."Čak i ako se to ne desi, a rast spoljnjeg duga bude sličan prošlogodišnjem, 'argentinski tango' je moguć čim...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.