Duži boravak dece na otvorenom sprečava kratkovidost oka

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Jan.2009, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Duži boravak dece na otvorenom sprečava kratkovidost oka

SIDNEJ - Deca koja više vremena provode napolju manje su podložna kratkovidosti, pokazalo je istraživanje australijskih naučnika.

Dva ili tri sata provedena na otvorenom smanjuju upola mogućnost razvijanja kratkovidosti. To otkriće navelo je australijske naučnike na zaključak da je ta bolest povezana sa dugim satima provedenim pred televizorom, računarom, ili u čitanju u slabo osvetljenom prostoru.

Kratkovidost se razvija uglavnom u detinjstvu, ali kod mnogih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << odraslih osoba dolazi je do slabljenja vida kada počnju da rade u kancelariji.

Uporedno istraživanje o navikama dece uzrasta od šest i sedam godina vođeno je u Australiji i Singapuru. Pokazalo se da je kratkovidost razvijena kod 30 odsto singapurske dece, dok taj procenat kod australijske dece iznosi samo tri odsto, prenele su agencije.

Slični rezultati dobijeni su kod dece kineskog porekla u obe zemlje, što dokazuje da genetika u tome nema udela.

Razlika između dve grupe dece nastala je zbog toga što mali Australijanci dnevno provode dva sata napolju, za razliku od dece u Singapuru koja su napolju u proseku svega pola sata.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.