Duško Mazalica za NEZAVISNE: Najvažnije je pobijediti ličnu sujetu

Izvor: Nezavisne Novine, 13.Nov.2015, 00:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Duško Mazalica za NEZAVISNE: Najvažnije je pobijediti ličnu sujetu

Radnja smještena u sukobu tradicionalnih običaja i iskrene ljubavi, ono je što je prepoznato kao okosnica kratkometražnog filma "Ah, što ćemo ljubav kriti", a koji je završni master rad banjalučkog glumca Duška Mazalice na Fakultetu dramskih umjetnosti (FDU) u Beogradu.

Lice ovog glumca dobro je poznato mališanima po brojnim predstavama iz Dječijeg pozorišta RS, koje mu je matična kuća, ali i po brojnim projektima u kojima je učestvovao na malim ekranima. Kreativnost, >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << koju je on zajedno s ekipom koja je radila na ovom ostavrenju uložio, gledaoci će moći da vide i ocijene 19. novembra u Dječijem pozorištu RS u Banjaluci, kada će film "Ah, što ćemo ljubav kriti" biti i premijerno prikazan.

U intervjuu za "Nezavisne" Mazalica je istakao da je ovim filmu želio da objedini dvije suprotstavljene kreativne ličnosti u sebi - dugogodišnjeg glumca i kreativnog producenta.

NN: Zašto ste se kao dugogodišnji i ostvaren glumac odlučili za master studije kreativnog producenta?

MAZALICA: Mnogo sam maštao kao glumac i to mi je bio nepresušan izvor inspiracije. Onda sam shvatio da treba to na neki način da razvijam. Zatim sam pronašao na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu smjer kreativna FTV produkcija, koji je u potpunosti odgovarao mojim ambicijama.

NN: Svaki novi projekat sa sobom nosi i nove izazove, ali i saznanja. Kojim ste se Vi novim znanjima oplemenili tokom master studija, ali i rada na filmu "Ah, što ćemo ljubav kriti"?

MAZALICA: Kako prepoznati dobru ideju kad nam se rodi kao misao. Na to pomislim skoro svaki dan. U tom jednom danu, čini mi se, može biti na desetine i stotine ideja. U godini dana može da se rodi njih hiljade. Sve one kao da lete oko glave u cilju da zaposjednu mozak i nađu put do realizacije. Ali od svih njih je samo jedna prava, iskrena i snažna, ona nas može držati nekoliko godina ili više. Ona nas drži jer vjerujemo da smo korisni čitavom čovječanstvu ako je sprovedemo u djelo. I ne samo to, često se desi da smo sami došli do neke ideje koju je neko već sproveo u djelo. Tu nas je onda podsvijest prevarila jer smo pokupili neke informacije koje nismo svjesno obradili pa su na taj način našli put. Prava ideja koju vrijedi sprovoditi u djelo je ona koja u potpunosti izražava naše unutrašnje biće. Da bismo to u konačnosti znali moramo čitav svoj život provesti u učenju o sebi. Samo kroz sebe možemo da razumijemo, opišemo i predstavimo najljepše i najuzbudljivije priče.

NN: U ovu priču je uključena banjalučka umjetnička ekipa, Kako je tekao rad na realizaciji filma?

MAZALICA: Stvar je nastavila da se odvija sama po sebi u pravcu istraživanja. Imao sam želju da film vidi naša publika, za koju mislim da zna prepoznati i uživati u kulturi i umjetnosti. Tako sam u saradnji s RTRS dogovorio da svaka tri mjeseca izlazi po jedan spot iz filma. Film je koncipiran kao sevdah opereta i u njemu postoje tri pjesme iz naše kulturne baštine, koje u filmu imaju dramaturšku funciju unutrašnje naracije. Izvodi ih Marija Šestić u pratnji Siniše Stjepanovića. Spotove smo posebno najavljivali i za njih pravili premijere u obliku druženja ekipe filma s novinarima. Na taj način napravili smo inovativnu promociju filma kako bismo zainteresovali što više ljudi za glavni događaj, a to je premijera.

NN: Imali ste dvosturku ulogu - glumca i producenta. Koliko je bilo zahtjevno izvršavati oba posla?

MAZALICA: Moram priznati da je to pomalo šizofreno, ali ako ste iskreni prema sebi i ekipi filma i stavite ključnu ideju u prvi plan onda stvar izađe na dobro. Naravno, tu postoji glavni neprijatelj, a to je lična sujeta, i kad se ona pobijedi onda se sve odvija i bolje nego što očekujete.

A, poenta filma je da ljubav nikako nije nešto što možemo sakriti, čega treba da se stidimo, od čega treba da odustanemo. Kad-tad će nas sudbina vratiti tamo gdje smo se o ljubav ogriješili.

NN: Na čemu trenutno radite i kakvi su Vam planovi nakon premijere ovog ostvarenja?

MAZALICA: Kao stalni član ansambla Dječijeg pozorišta RS nedavno sam imao premijeru predstave "Odisej", u kojoj igram Odiseja koji putuje nazad kući svojoj vjernoj Penelopi. Uživam u toj predstavi i ponosim se na ekipu koja radi sa mnom. Aktivan sam i u tumačenju uloge profesora Atoma, naučnika koji zna sve o svemu, i on je zaštitno lice projekta "Zeleni ekonomski razvoj", koji sprovodi UNDP (Razvojni program Ujedinjenih nacija).

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.