Duraković: Dodikova politika opasnija od referenduma

Izvor: B92, 02.Sep.2016, 12:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Duraković: Dodikova politika opasnija od referenduma

Načelnik srebreničke opštine Ćamil Duraković najavljeni referendum u RS vidi kao deo političke igre koja, smatra on, destabilizuje situaciju u BiH.

On istovremeno tvrdi da je politika koju sprovodi vlast RS opasnija od referenduma.

Duraković kaže da ne priznaje komisiju za sprovođenje referenduma, tvrdi da Srebrenica u tom sprovođenju neće biti na raspolaganju Republici Srpskoj, te poručuje: "oni nešto morati da rade van sistema, a kako će to uraditi ja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zaista ne znam".

RS je, kako tumači, iskoristila neko svoje vaninstitucionalno pravo te je preko srpskih političkih stranaka u Srebrenici imenovala tu komisiju i to mimo Bošnjaka.

Vlast u RS je zbog toga ponovo optužio da je sve to uradila nasilnički, te da je od referenduma opasnija politika koju vodi vlast u RS.

U izjavi za agenciju Anadolija, mađutima, Duraković kaže da očekuje da će prevladati razum.

Inače, predsednika RS Milorada Dodika smatra jedinim odgovornim za sve probleme u regionu, dodajući da se ta njegova politika odrazila na Srbiju, na Hrvatsku, unutar Bosne i Hercegovine.

Duraković je ponovio I da Srebrenica ne bi trebalo da pripada RS, te da Bošnjaci, kako tvrdi, nikda neće prihvatiti činjenicu da ova opština teritorijalno i ustavno pripada tom entitetu.

Svestan je, međutim, da lokalnim referendumom nije moguće izdvojiti tu opštinu iz RS, što je nedavno najavljivao.

"U budućnosti to će se rešavati nekim drugim mehanizmima. Ovaj referendum je došao kao reakcija na referendum (o Danu RS-a) i to je pokrenuo Sadik Ahmetović, zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH", pojasnio je.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Duraković: Politika koju RS sprovodi opasnija od referenduma

Izvor: Nezavisne Novine, 02.Sep.2016

SREBRENICA - Načelnik Srebrenice Ćamil Duraković najavljeni referendum u RS vidi kao dio političke igre koja, smatra on, destabilizuje situaciju u BiH, ali istovremeno tvrdi da je politika koju sprovodi vlast u RS opasnija od referenduma...Duraković kaže da ne priznaje komisiju za sprovođenje...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.