Duplo više obolelih od gripa, đacima produžen raspust

Izvor: N1 televizija, 04.Jan.2017, 20:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Duplo više obolelih od gripa, đacima produžen raspust

Broj obolelih od gripa porastao je za 50 odsto. Najviše su zahvaćena deca do 14 godina, pa je raspust za đake osnovnih i srednjih škola produžen za dva dana.

Broj obolelih od gripa u Srbiji prošle nedelje je skočio za čak 50 odsto. Prijavljeno je ukupno 19.708 novoobolelih. Virus gripa najviše je zahvatio decu do 14 godina. Zato su Ministarstvo prosvete >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << i zdravlja odlučili da praznični raspust produže dva dana, što znači da je prvi školski dan za sve osnovce i srednjoškolce 11. januar. Produženje se ne odnosi na đake iz Vojvodine kojima raspust inače traje do 15. januara.

Imunitet srpskih đaka je pao, pa će apetit za znanjem morati da suzbiju dva dodatna dana. Jer, toliko će, zbog gripa, duže trajati praznični raspust, najavio je ministar prosvete Mladen Šarčević.

“Sreda će biti, znači 11. januar, prvi radni dan. Tako da ćemo onda ta dva dana lakše nadoknaditi, jednu subotu, jednu u nekom hodu, možda jedan dan produžimo, daćemo uputstvo školama kasnije. Ako baš bude nevolja velika imamo vremena da se 9. januara ponovo čujemo i da napravimo novu procenu”, objasnio je ministar.

Dakle, učenici za sada imaju tačno nedelju dana da ozdrave. A duži raspust nije jedina mera Srbije u ratu sa gripom - u bolnicama su mahom zabranjene posete.

Da zdravlje nacije posustaje pokazuje statistika. Prethodne sedmice broj gripoznih stanovnika glavnog grada uvećao se za čak 60 odsto. Virus je najviše "zakačio" upravo decu i tinejdžere. Sedmica za nama bila je kobna za građane svih delova države.

Novu godinu u Srbiji je dočekalo skoro 20.000 novoobolelih od gripa. To znači da je u prošloj nedelji broj gripoznih skočio za 50 odsto. Najviše zaraženih je među decom do 14 godina.

Ipak, saznaje N1, od proglašenja epidemije neće biti ništa. Jer, radi se o dobro znanom virusu. Tačnije, nema masovnog oboljenja od novog tipa gripa. Da bi ste izbegli aktelni tip, preporuke su dobro znane: izbegavanje obolelih, pranje ruku, ne dodirivanje očiju i usta i provetravanje prostorija.

Izvor: N1info

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Sve više obolelih od gripa u Srbiji

Izvor: N1 televizija, 04.Jan.2017

Broj obolelih od gripa porastao je za 50 odsto. Najviše su zahvaćena deca do 14 godina, pa je raspust za đake osnovnih i srednjih škola produžen za dva dana...Izvor: N1info

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.