Duple funkcije pred Ustavnim sudom

Izvor: RTS, 09.Sep.2010, 16:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Duple funkcije pred Ustavnim sudom

Izmene zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, koje funkcionerima omogućavaju istovremeno obavljanje više javnih funkcija, pred Ustvanim sudom.

Agencija za borbu protiv korupcije saopštila je da je podnela Ustavnom sudu Predlog za ocenu ustavnosti člana 29. Zakona o izmenama i dopunama zakona o toj agenciji, koji omogućava funkcionerima istovremeno obavljanje više javnih funkcija, jer smatra da je u suprotnosti sa odredbama Ustava Srbije i Konvencije UN protiv korupcije.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
U saopštenju se navodi da sporna odredba omogućava funkcionerima da nastave obavljanje jedne javne funkcije, a uz nju i javne funkcije na koju su ih građani neposredno izabrali, kao i javne funkcije koju su zakonom i drugim propisom obavezni da vrše.

Agencija ističe da je odredba u suprotnosti sa Ustavom Srbije koji utvrđuje principe vladavine prava, podele vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku, zabrane diskriminacije, kao i sa načelom zabrane sukoba interesa.

Član 29. narušava pravo građana da pod jednakim uslovima stupaju na javne funkcije, kao i odredbu Ustava koja propisuje da narodni poslanik ne može biti poslanik u skupštini autonomne pokrajine ili funkcioner u organima izvršne vlasti i pravosuđa, niti može obavljati druge funkcije, poslove i dužnosti za koje je zakonom utvrđeno da predstavljaju sukob interesa.

Spornom odredbom došlo je i do povrede odredbi Konvencije UN protiv korupcije koja predstavlja deo domaćeg pravnog sistema i koja, kao jedan od ciljeva, promoviše unapređenje integriteta, odgovornosti i pravilnog upravljanja javnim poslovima i javnom imovinom.

Konvencija, pored toga, propisuje dužnost svake države ugovornice da razvija i primenjuje ili održava delotvornu, koordiniranu politiku sprečavanja korupcije i nastoji da ustanovi, održi i jača sisteme kojima se povećava transparentnost i sprečava sukob interesa.

Svi navedeni principi ozbiljno su dovedeni u pitanje usvajanjem sporne odredbe navedenog zakona, ističe se u saopštenju Agencije.

Agencija za borbu protiv korupcije očekuje da Ustavni sud u razumno kratkom roku donese odluku po predlogu Agencije, jer nerešena situacija narušava ne samo integritet funkcionera, već dovodi u pitanje napore institucija, države u celini, a posebno Agencije u suzbijanju i sprečavanju korupcije u zemlji, navodi se u saopštenju.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.