Dunav članovi nose na leđima

Izvor: Vesti-online.com, 22.Nov.2017, 02:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dunav članovi "nose" na leđima

Srpsko društvo Dunav iz Hohajma na Majni proslavilo je za vikend 40 godina postojanja. Proslava je održana u prepunoj Kulturno-sportskoj hali u Fungštatu, a publika je imala priliku da vidi odličan program koji je otvoren himnom Srbije, a potom je otac Simon Turkić blagoslovio događaj.

Goste i učesnike programa je pozdravio Branko Radovanović, generalni konzul Srbije u Frankfurtu. Krsta Prtljaga, predsednik SD Dunav je podsetio na početak i istorijat kluba, a zatim je uručio >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << plakete zahvalnice za dugogodišnju saradnju svima koji su doprineli radu kluba.

- Zahvaljujem i publici koja je došla u ovako velikom broju, a najviše zahvaljujem članovima Dunava koji vrednim radom svih ovih godina nose ovo društvo na svojim leđima. Naravno, ne smemo zaboraviti jedno veliko hvala za veliku podršku našem dnevnom listu "Vesti" - kazao je Prtljaga.

Celovečernji kulturno-umetnički program otvorio je crkveni hor "Sveti Vasilije Ostroški" iz Frankfurta sa dirigentom Stojnom Babić, a nastavili su mladi recitatori SD Dunav. Koncert folklornih ansambala otvorio je domaćin, a učestvovali su i SKK Nova generacija Šorndorf, KHD Kolo Frankfurt, folklor Grčke zajednice Riselshajm, KUD Izvor Noj Izenburg, SKC "Vuk Stefanović Karadžić" Raštat, a specijalni gosti proslave bili su članovi KUD-a "Sveti Sava" iz Cuga u Švajcarskoj.

Klub je osnovan 19. decembra 1977. godine pod imenom Jugoradnik i posle tri decenije rada, menja ime u SD Dunav. U 2013. godini napušta klupske prostorije u Riselshajmu i dobija svoje mesto u Hohajmu na Majni, ali tradiciju su nastavili i u prethodne tri godine zauzimaju značajno mesto među srpskim klubovima u Nemačkoj.

Izvorne narodne pesme izvela je Simona Babić u pratnji Stojne Babić. Za veselu atmosferu između dva bloka i po završetku programa pobrinuo se Zoka i Neša bend iz Zigena.

- Prelepo je večeras ovde, atmosfera je super, organizacija je odlična, prihvaćeni smo domaćinski. Program je bio fantastičan, a najbolji utisak je na mene ostavio prvi ansambl Dunava - kaže Tanja Maksimović.

Plakete zahvalnice uručene su: generalnom konzulatu Republike Srbije u Frankfurtu, Crkvenoj pravoslavnoj opštini Frankfurt, crkvi u Vizbadenu, predstavnicima Saveza srpskih udruženja Nemačke,predstavnicima Centralnog saveta Srba Nemačke i Centralnog saveta Hesena, Ranku Popoviću, jednom od osnivača kluba, donatorima Miladinu Banjcu, Marku Tomiću, Slavku Saviću, Goranu Vukoviću, Mitrović rajzenu, Agenciji Joker

i dnevnom listu "Vesti".

Uručujući priznanja Krsta Prtljaga je zahvalio svim učesnicima programa koji su stigli iz raznih mesta Nemačke, gostima iz Švajcarske i prijateljima Grcima.

Sa njom su na proslavu došli suprug Jovan, Sabina i Olivera Blažeski, Zoran Vasiljević, Jasmina Lukijanović, Bojan Regeljac, Milan Lisica i bračni par Reni i Dejan Božinovski, svi iz Frankfurta.

- Mnogo je lepo. Oduševljen sam prikazanim folklorom, a posebno smo supruga Smilja i ja ponosni na našu ćerku Silviju koja igra u prvom ansamblu SD Dunav. Moram da pohvalim i domaćina jer je sve zaista sjajno organizovano - kaže Oliver Gicić iz Frankfurta u ime celokupnog društva sa kojim je došao, a među njima su bili Lazo Livnjak, Jovo Digurski, Nedeljko Vuković, Saša i Smilja Gicić i Slavica Digurski.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.