Duma usvojila: Doživotna kazna zatvora za izdaju

Izvor: B92, 18.Apr.2023, 21:27

Duma usvojila: Doživotna kazna zatvora za izdaju

Ruska Državna duma usvojila je danas nacrt zakona kojim je predviđena kazna doživotnog zatvora za izdaju.

Predlog zakona, koji je Ruska Vlada podnela Državnoj dumi u novembru 2022. godine, takođe predviđa niz amandmana na ruski Krivični zakonik, koji imaju za cilj pooštravanje kazne za terorističke zločine i zločine protiv ustavnog poretka i državne bezbednosti, preneo je TASS.

Doživotnim zatvorom biće kažnjiva osuda za izdaju, koja se sada sankcioniše >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sa 20 godina iza rešetaka. Predlogom zakona bi se povećala i maksimalna zatvorska kazna za izvršenje terorističkog napada, sa 15 na 20 godina zatvora.

Za akt međunarodnog terorizma biće predviđena kazna od 12 godina do doživotnog zatvora. Minimalna kazna za regrutovanje ili učešće u činjenju terorističkih zločina biće povećana sa pet na sedam godina, a za podržavanje terorističkih zločina sa 10 na 12 godina zatvora.

Za organizovanje i učešće u terorističkoj grupi zaprećena je kazna od 10 do 15 godina zatvora, dok je trenutna predviđena kazna od pet do 10 godina. Kazna će biti pooštrena i za sabotaže koje imaju za cilj nanošenje štete važnim službama i objektima transportne infrastrukture, kao i zdravlju i dobrobiti ljudi, kako bi bila narušena ekonomska bezbednost i odbrambena sposobnost zemlje.

Za ova krivična dela predviđena je kazna do 20 godina zatvora, a trenutno je maksimalna kazna 15 godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.