Dulić: Oživeće 240 gradilišta

Izvor: B92, 04.Feb.2011, 03:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dulić: Oživeće 240 gradilišta

Beograd -- U Srbiji će ove godine oživeti 240 gradilišta prema programu Vlade Srbije o pomoći domaćoj građevinskoj operativi, najavio je ministar Oliver Dulić.

Dulić kaže za "Večernje novosti" da će se u gotovo svim gradovima i opštinama zidaće se bolnice, obdaništa, škole, domovi kulture, stanovi.

Država je, prema ovom programu, najzad počela i plaćanja, jer se iz budžeta i kase lokalnih samouprava izmiruju i dugovanja za davno započete radove na projektima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koji su zbog krize obustavljeni, rekao je on.

Novac je, rekao je ministar životne sredine i prostornog planiranja, obezbeđen, a radovi su povereni isključivo domaćim građevinskim firmama.

Dulić je kazao da je ove godine za podršku finansiranju stambene izgradnje izdvojeno 900 miliona dinara, a ta sredstva će biti realizovana kroz podsticaje za ona građevinska preduzeća koja grade stambene objekte u okviru državnog programa.

Pored toga, država je i ove godine izdvojila novac iz budžeta za subvencionisanje stambenih kredita, od čega će polovina biti opredeljena za stanove u kompleksu "Stepa Stepanović" na Voždovcu. Dulić je rekao da je veoma zadovoljan, jer radovi na tom kompleksu napreduju predviđenom dinamikom, čak i po ovakvom vremenu.

"Rekao sam da će prva useljenja biti u prvoj polovini 2012. i iza toga stojim", naveo je on.

Za izgradnju socijalnih stanova u budžetu je opredeljeno pet miliona evra. Taj novac udružuje se sa kreditom Banke za razvoj Saveta Evrope od 30 miliona evra. Prva gradilišta mogla bi da budu otvorena ove godine u Nišu i Kragujevcu, najavio je Dulić.

On očekuje da će proces legalizacije ovog puta biti uspešan.

"Maksimalno smo smanjili cenu legalizacije svodeći je na svega nekoliko desetina dinara mesečno. Smanjili smo i obim dokumentacije. I najvažnije, dali smo i mogućnost lokalnim samoupravama da u ime građana prikupe dokumentaciju, što je, primera radi, i Beograd već prihvatio", rekao je on.

Dulić je rekao da nema tačnih podataka koliko bi objekata moglo da bude porušeno, jer nema osnova za legalizaciju, ali se radi o vrlo malom broju objekata u odnosu na broj podnetih zahteva.

Ministar je kazao da je za severni krak Koridora 10 potpisan aneks ugovora sa izvođačima u kojme su definisani realni rokovi, a do kraja ove godine biće kompletiran autoput od Horgoša do Beograda.

"Do kraja mandata ove vlade na svim deonicama imaćemo otvorena gradilišta, na kojima će dobrim delom radovi biti i završeni", obećao je Dulić.

On je rekao da je Nacrt izmena i dopuna Zakona o planiranju i izgradnji je završen i očekuje da će se već sledeće nedelje naći na sednici Vlade Srbije.

"Za renoviranje stana i investiciono održavanje građani više neće čekati u redovima. Dodatno smo i pojednostavili procedure za izdavanje građevinskih dozvola", kazao je Dulić.

Ministar Dulić je, povodom tekstova u vezi njegove privatne firme i "preplaćenog" sajta "Očistimo Srbiju", naglasio da nikada u životu nije prekršio zakon, niti će to činiti.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.