Dulić: Nisam promovisao sebe

Izvor: B92, 27.Avg.2012, 18:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dulić: Nisam promovisao sebe

Beograd -- Oliver Dulić kaže da mu je žao što je ministarka Zorana Mihajlović obustavila akciju "Očistimo Srbiju". Ta akcija je bila najmanje promotivna za mene, kaže on.

"Mislim da je akcija najmanje bila promotivna za mene kao ministra i moje ministarstvo. Ona je pre svega bila promotivna za zdraviju životnu sredinu, za važnost životne sredine i za važnost objašnjenja našim građanima kolika je povezanost zagađenja prirode sa velikim brojem hroničnih bolesti koje danas >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << haraju Srbijom", rekao je Dulić za B92.

Bivši ministar životne sredine i prostornog planiranja kaže da se nada da će novo ministarstvo naći načina da nastavi sve ono što su bili dobri projekti koje je njegovo prethodno ministarstvo radilo.

"Nadam se da će ministarka naći formu da na svoj način nastavi da sprema i da čisit Srbiju. Ono što očekujem od nje je da barem ostavi "Veliko spremanje Srbije" koji je jedan ozbiljan volonterski dan u kojem učestvuju sve državne insitucije i nevladine organizacije, a ja ću joj se rado pridružiti u tom poslu", rekao je Dulić.

Ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine Zorana Mihajlovićje obustavila akciju "Očistimo Srbiju", pokrenutu u martu 2009. godine za vreme mandata ministra Olivera Dulića.

Ona je rekla da je plan njenog ministarstva da "zaista, u realnosti, čiste Srbiju, a ne marketinški" jer se kako je navela ispostavilo da je "Očistimo Srbiju bila PR kampanja jednog ministra i jedne stranke".

Početkom 2011. objavljena je informacija da je Ministarstvo životne sredine za sajt akcije "Očistimo Srbiju" platilo 25.000 evra, dok su poreski obveznici za promociju te akcije na Srbija openu platili pola miliona evra.

Dulić, sa druge strane, kaže da je takva rečenica "malo zlonamerna".

"Ja mislim da je to jedan politički stav koji je jedna vrsta nipodoštavanja rada prethodnika, što generalno nije dobro i ja to tako ne bih radio. Ona to tako i to je posto manir ministarke. U svakom slučaju, nadam se da će nastaviti da radi sve ono što je bilo dobro u prethodnom periodu", kaže Dulić.

On dodaje da je Srbija konkretno očišćena i da o tome govore vrlo relevantni podaci koji, kako kaže, postoje u svim lokalnim samoupravama.

"Očistimo Srbiju jedna je od najuspešnijih akcija prethodne vlade i jako mi je žao što je ukinuta i zaustavljena na ovakav način. Akcija je doprinela da se velika teritorija Srbije očisti, pokrivenost organizovanog odnošenja smeća 2008. godine je bila 60 posto, a nakon akcije Očistimo Srbiju ona je 80 posto. Iz prirode je uklonjena ogromna količina otpada, oko 65 posto divljih deponija je uklonjeno, sva komunalna preduzeća u svim lokalnim sredinama su osnažena kupovinom kamiona, kontejnera, kanti za odnošenje smeće i druge opreme", navodi Oliver Dulić.

On dodaje i da je akcija pokrenula novu indsutrijsku granu - reciklažu i posebno ističe veliki volonterski rad na dane "Velikog spremanja Srbije".

"Kroz volonterski rad u poslednje tri godine u "Velikom spremanju Srbije" je učestvovalo preko 700 000 volontera koji su iz prirode izneli negde oko 380 000 kubika otpada što je značajna ušteda za Srbiju, jer da je to čišćeno sredstvima komunalnih preduzeća bilo bi potrošeno preko 4 miliona evra", ističe Dulić.

Bivši ministar životne sredine kaže da je to koliko je njegovo ministarstvo unapredilo politiku zaštite životne sredine bilo zabeleženo i od strane EU, koja je u svakoj od ocena kao jedan od najznačajnijih napredaka Srbije isticala napredak koji je imala u oblasti zaštite životne sredine.

"Ja tvrdim da smo taj posao uradili najbolje za posledjih 30 godina, što na kraju na krajeve na govore samo domaći stručnjaci nego i međunarodna javnost jer smo poseban napredak ostvarili i u upravljanju otpadom. Mislim da to treba da se ceni i poštuje", kaže Dulić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.