Dulić: Nema više nelegalne gradnje u Srbiji

Izvor: RTS, 22.Jul.2009, 21:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dulić: Nema više nelegalne gradnje u Srbiji

Ministar Oliver Dulić najavio je, gostujući u Dnevniku 2 RTS-a, brže, lakše i jeftinije dobijanje građevinske dozvole prema Predlogu zakona o uređenju prostora i izgradnji. Primena zakona biće strogo kontrolisana, a očekuje se legalizavija svih objekata u Srbiji za dve godine, rekao je Dulić.

Predlog zakona o uređenju prostora i izgradnji koji je pred poslanicima u Skupštini Srbije, omogućiće mnogo brže i lakše dobijanje građevinske dozvole, rekao je ministar za >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << zaštitu životne sredine i prostorno planiranje Oliver Dulić, gostujući u Dnevniku 2 RTS-a.

"Srbija je na listi zemalja sveta u kojima se građevinska dozvola najteže dobija. To smo pokušali da ispravimo novim zakonom na kome se radilo godinu dana i koji donosi neke revolucionarne stvari. Neke faze u procesu dobijanja dozvola smo skratili, a neke, koje su nepotrebne, izbacili, tako da će dobijanje dozvole biti mnogo lakše" rekao je Dulić.

"Kada je reč o, na primer, porodičnom stambenom objektu od oko 100 metara kvadratnih, dozvola će se dobijati samo uz glavni projekat, a za ostale vrste objekata, mnoge suvišne faze su izbačene iz procedure dobijanja dozvole", objasnio je ministar.

Prema njegovim rečima, predviđena je i edukacija radnika u administraciji i opštinskim službama, jer će se insistirati na kompletnom sprovođenju novog zakona. Dulić je dodao i da će se "disciplinovati i javna preduzeća koja daju uslove za izdavanje dozvola u smislu da podatke brže dostavljaju".

Zakonom obuhvaćeni i objekti građeni pre 2003. godine

"Amandman Grada Beograda o tome da se odredbama novog zakona obuhvati i takozvana 'divlja gradnja' i pre 2003. godine je prihvaćen. Napravljen je orto-foto snimak cele Srbije, tako da je situacija zabeležena i ne savetujemo da se u ovom trenutku kreće sa bilo kakvom ilegalnom gradnjom", rekao je Dulić.

Ministar je naglasio da je "ključ u tome da je proces skraćen, da je količina dokumentacije smanjena i da je procedura jeftinija" i dodao da očekuje da će za dve godine, svi objekti u Srbiji biti legalizovani, kao i to da "postoji lista onih objekata koji nikada neće biti legalizovani i koji će, po završetku procedure legalizacije, biti uklonjeni.

"Do sada nisu postojali planski osnovi za legalizaciju, oni neće ni biti neophodni", rekao je Dulić i dodao da će se svi planski akti crtati tek nakon legalizacije, odnosno, da će se prihvatiti "realno stanje".

Dulić savetuje da se, kada je reč o opštinama koje nemaju urbanističke planove, sačeka da se planovi izrade jer će se vršiti strog nadzor nad primenom zakona o uređenju prostora i izgradnji.

"Pošto je država maksimalno izašla u susret ovim postupkom, javno upozoravam da sa nelegalnom gradnjom niko ne počinje i smatram da se, uz strogu primenu novog zakona, u Srbiji više nikad nelegalno neće graditi", naglasio je ministar Dulić.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.