Dulić: Masovna stambena izgradnja

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 22.Avg.2009, 16:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dulić: Masovna stambena izgradnja

Beograd -- Ministar životne sredine Oliver Dulić izjavio da država želi da što pre omogući svim zainteresovanim građanima da po povoljnim uslovima kupe stanove.

Dulić je za "Večernje novosti" kazao da će stanovi iz programa Vlade Srbije biti zidani samo u gradovima gde postoji tražnja. Na pitanje kada će radna grupa Vlade pripremiti predlog finansiranja i izgradnje jeftinih stanova, on je kazao da je to "ozbiljan posao i da Vlada ne želi da brza".

"Ne mogu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da obećam, ali očekujem da će predlog biti spreman u septembru", rekao je Dulić i dodao da je dvadesetak opština izrazilo spremnost da podrži taj projekat.

Prema njegovim rečima, svi građani će imati isti tretman, a onaj ko prvi bude ispunio neohodne uslove za dobijanje kredita imaće pravo da kupi stan.

"Naša je ideja da mesečna rata bude u visini kirije. Želimo da građani od svojih primanja mogu da žive i plaćaju rate za stan", rekao je ministar.

Mrkonjić: Evropski profit za stanogradnju

Ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić poručio je graditeljima i bankama, kao i predstavnicima ostalih grana koje će učestvovati u masovnoj stambenoj gradnji, da će u tom poslu ostvariti "evropski profit" uprkos maloj ceni kvadratnog metra.

Milutin Mrkonjić (FoNet)

"U izgradnji jednog kvadratnog metra stana učestvuje oko 40 privrednih grana i svima garantujem evropski profit i deo zarađenog kolača, ali će cena stana biti 500 evra po kvadratu", rekao je Mrkonjić.

On je naglasio da se država, koja bi trebalo da stane iza ovog posla, neće mešati u tržište stanova, ali neće, kako je upozorio, dozvoliti korupciju i otimanje para od građana na zemljištu i na neradu.

"Neka se stanovi na Senjaku, Vračaru i drugim elitnim lokacijama u Beogradu i drugim gradovima prodaju po tržišnoj ceni onima koji to mogu da plate".

"Mi rešavamo 'krov nad glavom' za najveći broj naših građana koji sebi ne mogu to da priušte, pa će umesto kirije plaćati isti iznos za njihov budući stan", naglasio je ministar.

Mrkonjić je pozvao banke koje rade u našoj zemlji da uzmu učešće u tom, za njih profitabilnom poslu, koji može da se završi za godinu dana.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.