Dulić: Gradnju neće zaustaviti

Izvor: B92, 14.Apr.2010, 03:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dulić: Gradnju neće zaustaviti

Beograd -- Ako gradilišta u Beogradu uskoro ne počnu da rade, zamenićemo ljude koji rade na izdavanju potrebnih papira jer neće ili ne znaju da rade, kaže Oliver Dulić.

Ministar zaštite životne sredine i prostornog planiranja kaže da postoji i rešenje za ovaj problem, a to je da u saradnji sa gradonačelnikom Beograda, Ministarstvo na sebe preuzme izdavanje dozvola.

"Beograd ima kapacitet da lokacijske i građevinske dozvole izdaje efikasnije od Novog Sada, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Niša, Subotice ili bilo kog drugog grada i opštine u Srbiji. Tu proceduru, od podnošenja zahteva investitora za informaciju o lokaciji do izdavanja građevinske dozvole, administracija može da završi za manje od tri meseca. Mogu da preuzmem odgovornost za funkcionisanje novog Zakona o planiranju i izgradnji na teritoriji cele zemlje, ali ne mogu da prihvatim da je zakon kriv što se sprovodi u svim velikim gradovima, osim u Beogradu", rekao je Dulić u intervjuu za „Novosti" .

"Mene zanima kako Zakon ocenjuje gradonačelnik Beograda. Dragan Đilas je u nekoliko navrata Zakon nazvao revolucionarnim i podržao ga je. Svi ti ljudi, koji danas u glavnom gradu rade na sprovođenju zakona, učestvovali su i u njegovoj izradi, pa ih pozivam da ga primene na isti način kao što to rade njihove kolege u ostalim lokalnim samoupravama. Nemoguće je da Zakon valja za sve gradove osim za Beograd. Nadam se da će ovih dana, pošto smo dali saglasnost na proceduru za primenu Generalnog urbanističkog plana Beograda, najzad početi izdavanje lokacijskih dozvola", rekao je Dulić.

On je dodao da je "činjenica da se u Beogradu dugo nisu izdavale dozvole onim intenzitetom kao što se to radilo u drugim gradovima i činjenica je da tome mora doći kraj".

"Gradiće se ove sezone u glavnom gradu, siguran sam. Da bi rasteretio sekretarijat, gradonačelnik je nadležnost za izdavanje lokacijskih dozvola za objekte manje od 800 kvadrata vratio opštinama", rekao je Dulić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.