Dulić:Adminstracija kriva, ne zakon

Izvor: B92, 14.Apr.2010, 12:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dulić:Adminstracija kriva, ne zakon

Beograd -- Zakon o planiranju i izgradnji u Beogradu ne sprovodi se kako treba. Promeniću službenike koji rade na izdavanju dozvola, rekao je ministar Oliver Dulić

Ako gradilišta u Beogradu uskoro ne počnu da rade, ili ćemo da zamenimo ljude koji rade na izdavanju potrebnih papira za gradnju, jer to neće ili ne znaju da rade, ili će u saradnji sa gradonačelnikom Ministarstvo da izdaje dozvole, izjavio je ministar zaštite životne sredine i prostornog planiranja Oliver >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Dulić.

"Beograd ima kapacitet da lokacijske i građevinske dozvole izdaje efikasnije od Novog Sada, Niša, Subotice ili bilo kog drugog grada i opštine u Srbiji. Tu proceduru, od podnošenja zahteva investitora za informaciju o lokaciji do izdavanja građevinske dozvole, administracija može da završi za manje od tri meseca. Mogu da preuzmem odgovornost za funkcionisanje novog Zakona o planiranju i izgradnji na teritoriji cele zemlje, ali ne mogu da prihvatim da je zakon kriv što se sprovodi u svim velikim gradovima, osim u Beogradu", rekao je Dulić.

Dulić je rekao da je veoma važno šta o Zakonu misli prvi čovek Beograda, a "gradonačelnik Dragan Đilas je u nekoliko navrata Zakon nazvao revolucionarnim i podržao ga je". On je kazao da su svi ljudi koji koji danas u glavnom gradu rade na sprovođenju zakona, učestvovali i u njegovoj izradi, pa ih pozivam da ga primene na isti način kao što to rade njihove kolege u ostalim lokalnim samoupravama.

"Nemoguće je da Zakon valja za sve gradove osim za Beograd. Nadam se da će ovih dana, pošto smo dali saglasnost na proceduru za primenu Generalnog urbanističkog plana Beograda, najzad početi izdavanje lokacijskih dozvola", rekao je Dulić..

Za to što se ni sedam meseci posle stupanja na snagu novi propisi ne primenjuju u Beogradu Ministar Dulić je okrivio Sekretarijat za urbanizam.

"Činjenica je da se u Beogradu dugo nisu izdavale dozvole onim intenzitetom kao što se to radilo u drugim gradovima i činjenica je da tome mora doći kraj", rekao je Dulić i dodao da on misli da će ova građevinska sezona biti uspešnija od prethodne.

"Gradiće se ove sezone u glavnom gradu, siguran sam. Da bi rasteretio sekretarijat gradonačelnik je nadležnost za izdavanje lokacijskih dozvola za objekte manje od 800 kvadrata vratio opštinama", ističe Dulić.

Zakon se neće menjati, jer je dobar, primenjiv i daće rezultate veoma brzo

Dulić je odbacio mogućnost da se Zakon stavi van snage jer je, kako kažu predstavnici opozicije, ali i mnogi investitori i stručnjaci "neprimenljiv".

On je rekao da Zakon još nije dao pune rezultate, jer je potrebno vreme za njegovu implementaciju. "Postojao je zastoj kada je reč o konverziji prava korišćenja u pravo svojine nad građevinskim zemljištem. Jer, ne može da se izda lokacijska dozvola ako investitor nije vlasnik ili zakupac zemljišta, pošto pravo korišćenja više ne postoji. Katastar sada prioritetno rešava zahteve za konverziju bez naknade i prošle nedelje 450 parcela u Beogradu je iz državnog vlasništva prešlo u privatno", objasnio je Dulić.

Kada je u pitanju Uredba o konverziji uz naknadu, koju treba da plate vlasnici privatizovanih preduzeća, Dulić kaže da se sa gradskim sekretarima za urbanizam i imovinsko-pravne poslove Beograda i direktorom Poreske uprave radi na tome da se formira tim, koji će sve konverzije uz naknadu da ubrza, kako bi se što pre za te parcele izdavale lokacijske dozvole.

" Beogradu smo, uz mnoga razjašnjenja, jer je njima potrebno sve razjasniti, dostavili i pravilnik o sadržini građevinske dozvole, svih neophodnih aktivnosti za etapnu gradnju, što će omogućiti da se uz lokacijsku dozvolu i izradu projekta konstrukcije, uđe u gradilište bez obzira na to što sve procedure za izdavanje građevinske dozvole nisu završene", objašnjava ministar.

Nema mesta korupciji

Stručnjaci upozoravaju da je konverzija uz naknadu vrlo komplikovan proces i da otvara prostor za korupciju, ali Dulić tvrdi da poreska uprava ima svoj pravilnik za konverziju, kojim je razradila sve varijante.

"Nema prostora za korupciju. Plašio sam se da poreske uprave ne procene zemljište mnogo više nego što realno vredi, da ne uzmu u obzir činjenicu da je kriza i da danas na tržištu zemljište ima niže cene. Plašio sam se da na kraju ne dođu do cifre da se investitoru konverzija ne isplati. Da bi se to izbeglo, morali smo da napravimo model za procenu zemljišta, koja je realan. I Poreska uprava garantuje da predmete može da rešava u roku od 15 dana", kaže Dulić.

To što nisu doneti svi podzakonski akti, ministar odbacuje kao opravdanje za sporost i nefunkcionisanje Zakona.

"Davno smo doneli sve podzakonske akte, koji su neophodni da Zakon funkcioniše. Sve opštine dobile su i uputstva koji su akti iz starog zakona još na snazi. I to znaju svi, osim Beograda. Od ukupno 26 podzakonskih akata 13 je vezano za energetsku efikasnost i to još nismo usvojili, jer se rade u saradnji sa EU", kaže Dulić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.