Dukić: Nastavljamo ulaganja u obrazovanje,cilj da mladi ostaju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Jul.2021, 16:35

Dukić: Nastavljamo ulaganja u obrazovanje,cilj da mladi ostaju

Državna sekretarka u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Marijana Dukić Mijatović izjavila je da je jedan od ciljeva reformi koje se sprovode u Srbiji da mladi ne odlaze iz zemlje, zbog čega se resorno ministarstvo trudi da svake godine poveća sredstva za njihovo stipendiranje u što većem broju.

"U prethodne 2,5 do 3 godine, stipendirano je više od 1.000 mladih doktoranata. Ove godine opredelili smo stipendije za novih 100, ali se prijavilo njih 317 mlađih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << od 30 godina, koji su imali prosek preko devet. Zbog toga smo pronašli sredstva da ih sve podržimo", rekla je Dukić Mijatović za Tanjug.

Nedavno je sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i kompanijom "Semos education" potpisan sporazum za besplatnu onlajn obuku iz oblasti informacionih tehnologija za 5.000 nezaposlenih i studenata, koja bi trebalo da počne od septembra.

Dukić Mijatović kaže da je to veliki korak napred i da će se mladi obučavati za četiri zanimanja - softver developer, analitičar podataka, IT administrator i praktikant u oblasti veštačke inteligencije.

Na taj način, kako je rekla, oni će steći određene veštine koje će ih bolje pozicionirati na tržištu i omogućiti im zaposlenje.

Pokazatelj intenzivnog ulaganja naše zemlje u IT sektor je i povećanje broja zaposlenih u toj oblasti, a kako je dodala, takođe je važno i učenje od najranijeg uzrasta o digitalnim tehnologijama.

"Uveli smo i predmet Digitalni svet za učenike u osnovnim školama prvog i drugog razreda, podigli smo kompetencije svih nastavnika da bi mogli da učestvuju u onlajn procesima,”objašnjava Dukić Mijatović.

Podsetila je i da ce od oktobra ove godine na nekoliko fakulteta biti uvedeni i master programi iz veštačke inteligencije, u kojima, kaže, vidi ogromne potencijale.

"Osnovali smo i Institut za veštačku inteligenciju gde tek očekujemo dobre rezultate. Imajući u vidu da je svetsko tržište veštačke inteligencije vredno 500 milijardi evra, samo učešće Srbije u jednom malom procentu doneće mnogo dobrog za našu zemlju", smatra Dukić Mijatović.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.