Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Nov.2011, 15:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dujović: Lopovluk u privatizaciji zadruga u Vojvodini

BEOGRAD -

Predsednik skupštinskog Odbora za predstavke i predloge Saša Dujović ukazao je danas na nepravilnosti i "lopovluk" prilikom privatizacija zemljoradničkih zadruga u Vojvodini, kojima je, kako tvrdi, tokom poslednjih devet godina oštećeno više od 30.000 ljudi.

Dujović je na današnjoj konferenciji za novinare naveo da su se tim povodom krajem maja ove godine skupštinskom Odboru obratili mali akcionari iz vojvođanski zemljoradničkih zadruga, počelo je sa 10 >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << udruženja malih akcionara, a danas ih ima 32.

"Obišli smo ta mesta i zatekli stravičnu sliku, da su sela u plodnoj Bačkoj ravnici ostala pusta i da tamo niko ne radi, živi se od penzija ili su zaposleni po državnim institucijama", kazao je on i kao primere naveo sela Srpski Miletić, Feketić, Mali Iđoš i Zobnatica.

Novi vlasnici automatski otpustili 90 odsto zaposlenih

Dujović je naveo da su novi vlasnici zemljoradničkih zadruga nakon privatizacije po automatizmu, bez ikakvog socijalnog programa otpustili oko 90 odsto zaposlenih.

On je podsetio da akcionarima prema zakonu o privatizaciji pripada 30 odsto kapitala, ali da ih niko nizašta nije pitao, niti su dobili dividendu na osnovo svog udela u kapitalu.

Dujović je napomenuo da se "preskakanje određenih zakonskih propisa", vidi i u tome što su novi vlasnici zadruga, iako nisu vlasnici zadružne zemlje, na osnovu tog kapitala podizali kredite i stavljali hipoteku na tu zemlju.

On je napomenuo da su takvi slučajevi sada u nadležnosti policije i tužilaštva za organizovani kriminal i da kao rezultat očekuje poništavanje takvih privatizacija. Prema njegovim rečima postoje naznake da se država time sada ozbiljno bavi.

"Okružna tužilaštva za organizovani kriminal u Subotici, Somboru i Novom Sadu počela istražne radnje u ovom postupku", kazao je Dujović.

"Hrvati kupili šećeranu, a mi tamo ne možemo ni trafiku"

On je naveo da su pojedine zemljoradničke zadruge kupili vlasnici i konzorcijumi iz Irske, Hrvatske, pa čak i Liberije.

"Imamo primer hrvatskog kapitala koji je u Ratkovu uzurpirao šećeranu, i sve ostalo što je uzurpirao, a mi u Hrvatsku ne možemo da uđemo ni da otvorimo trafiku", kazao je predsednik skupštinskog odbora za predstavke.

Dujović je istakao da je "srpski rečeno, u pitanju ogroman lopovluk".

"Ogromna zemlja je upropašćena, radi se o stotinama hiljada hektara zemljišta srpske plodne ravnice, a sav prihod sa njih odlazi u inostranstvo", naveo je Dujović.

On je najavio da će u najskorijem roku u vezi sa ovom temom u Skupštini Srbije biti zakazano i javno slušanje na kojem će se detaljno razmatrati problematične privatizacije "na ivici zakona".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.