Duh Lisabona u Beogradu

Izvor: Politika, 13.Nov.2013, 08:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Duh Lisabona u Beogradu

Živopisni portugalski stil oslikavanja keramičkih pločica – azuležo dobio je prostor i u „Kombank artholu”, gde je otvorena izložba „Portugalski azuležo – Savremeni dijalozi”, posvećena ovoj veštini. U centru Lisabona i drugim gradovima u ovoj državi gotovo da je nemoguće pronaći zgradu koja nije ukrašena na taj način, pa je ova postavka prilika da se posetioci približe ambijentu i umetničkom nasleđu zemlje na zapadu Pirinejskog poluostrva.

– Ubeđen sam da >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << kultura zbližava narode i siguran sam da će ovaj projekat doprineti jačanju bilateralnih odnosa na svim nivoima između Srbije i Portugala. Budući da je portugalski azuležo veoma karakterističan za naš identitet, posetioci ove izložbe imaju priliku da se upoznaju sa jednom od najosnovnijih crta našeg umetničkog izraza – poručio je ambasador Portugala Augusto Saraiva Peišota na otvaranju izložbe.

Azuležo koji se smatra darom matične zemlje svetskoj kulturnoj baštini, u prevodu sa arapskog jezika znači mali obojeni kamen, bez obzira što se radi oslikanoj keramičkoj pločici. Najpre su ovim stilom ukrašavane brojne kupole crkava i unutrašnji zidovi kuća, a potom se pojavio i na fasadama. Postao je nadahnuće za mnoge druge oblike i tehnike i smatra se spojem likovne umetnosti i arhitekture.

Izložba posvećena ovoj veštini trajaće do 22. novembra, a postavka je rezultat saradnje Instituta „Kamoiš” i Narodnog muzeja azuleža.

N. B.

objavljeno: 13.11.2013.

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Duh Lisabona u Beogradu

Izvor: Beta OMS, 13.Nov.2013

Zaštitni znak portugalske kulture na izložbi u KomBank Art holu U centru Lisabona, glavnog grada Portugala, gotovo je nemoguće pronaći zgradu koja nije ukrašena oslikanim keramičkom pločicama – azuležom. Ovaj zaštitni znak portugalske kulture predstavljen je na izložbi „Portugalski azuležo...

Nastavak na Beta OMS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.