Dugovanja rastu, a plate zaposlenih sve veće

Izvor: Radio 021, 19.Jul.2015, 15:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dugovanja rastu, a plate zaposlenih sve veće

Srbija je zemlja u kojoj su dešavaju neverovatne stvari, posebno kad je novac u pitanju, što najbolje potvrđuje slučaj JP "Zavod za udžbenike".

Da ovo javno preduzeće ne mari za gubitke pokazalo je i to što su u finansijskom planu za 2015. namenili sredstva za uređenje poslovnih kancelarija, proširivanje kancelarije usled povećanja broja zaposlenih, zamene računara, računarske opreme, rekonsrukciju svih knjižara Zavoda za udžbenike.

Prosečna zarada u tom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << preduzeću u prethodnoj godini iznosila je 81.500, dok je ove godine 84.089, i to za slabije plaćena radna mesta, dok su, kao i uvek, najbolje prošli rukovodioci, kojima je plata sa prosečnih 175.938, i pored gubitaka, skočila na vrtoglavih 188.879 dinara.

Povećanje plate možda i ne bi bio toliki trn u oku da nije tričavih 15 miliona nenaplaćenih potraživanja i dva i po miliona duga, od čega će Zavod, prema planu poslovanja za ovu godinu, vratiti tek milion. Tu nije kraj "nevoljama" tog preduzeća. Svemu tome treba dodati "zarobljenih" dva miliona evra bez kojih su ostali kada je propala Univerzal banka.

Ipak, iako dug neće u potpunosti isplatiti, Zavod će ove godine donirati milion dinara za izgradnju Hrama Svetog Save, a prošle godine su izdvojili dva miliona dinara za pomoć poplavljenima u Obrenovcu. Za humanost svaka čast, ali je neminovno pitanje - koja je njihova računica?

Zapošljavamo visokoobrazovane

Iz "Zavoda za udžbenike" nisu rekli kako je došlo do povećanja zarada. Rekli su da su zarade običnih radnika "prosečne", a da na rukovodećim mestima sede visokoobrazovani ljudi, koji su često i doktori nauka.

Takođe su naveli da u konkurenciji 80 izdavača udžbenika i velikoj korupciji koja vlada u toj delatnosti, "Zavod za udžbenike" posluje onako kako objektivne okolnosti nalažu.

Naglasili su da je zavod izdavač koji u najvećoj meri proizvodi neprofitne udžbenike za nacionalne manjine, te da ih za to niko ne pita.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.