Dugotrajna izolacija i smanjene aktivnosti među decom i mladima štete njihovom mentalnom zdravlju (AUDIO)

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Apr.2021, 13:30

Dugotrajna izolacija i smanjene aktivnosti među decom i mladima štete njihovom mentalnom zdravlju (AUDIO)

Iako je smanjen broj poziva Nacionalne dečje linije i Roditeljskog broja namenjenog deci i roditeljima, ne znači da su izazovi u odrastanju prevaziđeni. Koordinatorka roditeljske i dečje linije Željka Burgund upozorava na posledice po mentalno zdravlje dece i mladih izazvane uslovima epidemije kovida 19­­­­.

Rezultati jednog od međunarodnih istraživanja pokazali su da su mnoga deca doživela emocionalni stres zbog razdvojenosti od svojih vršnjaka. Njih oko 70 odsto izjavilo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je da su se u krizi izazvanoj epidemijom virusa korona osećali izolovano i usamljeno, a oko 90 odsto je osećalo bes, anksioznost i strah od dugoročne izolacije. Koordinatorka roditeljske i dečje linije Željka Burgund upozorava na apatičnost kod dece i nezainteresovanost.

„Posledice bi mogle da budu da deca budu otuđena i dovoljna sama sebi, te da su orijentisana na svoje mobilne telefone i računare koje imaju u ranom uzrastu“, ističe Burgund i dodaje da ona nisu zainteresovana za druženje i komunikaciju jer to nisu naučili u pravo vreme.

Osim otuđenosti kod dece i mladih javlja se i bes koji je podstaknut ograničenjima i, kako kažu, ukidanjem slobode kretanja.

Željka Burgund objašnjava da se deca ne ljute, već da na drugi način verbalizuju svoje frustracije zbog toga što nikada nisu sami i ne smeju napolje.

Da bi se deca i mladi osećali sigurno i slobodno u svom odrastanju, društvo u celini mora da se oporavlja, kaže koordinatorka roditeljske i dečje linije Željka Burgund.

Dodaje da je osim SOS Nacionalne dečje linije, na koju se javljaju deca, Roditeljske linije i linije za žene žrtve nasilja, nedavno oformljen “Sigurni čet”, namenjen mladim tinejdžerima.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.