Izvor: Blic, 11.Mar.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dugo putovanje iz malih varoši

Dugo putovanje iz malih varoši

KRUPANJ, NOVA VAROŠ, KOSJERIĆ - Nije lako živeti u malim varošima u Srbiji. Mnogo je toga što im otežava život. Problem sa kojim se najčešće suočavaju su loše saobraćajne veze. Često između komšijskih opština nema autobuskih linija ili ih povezuju vrlo loši putevi. Tako iz Krupnja do susednih opština Mali Zvornik i Ljubovija moraju da idu preko Loznice. Susedne opštine Nova Varoš i Ivanjica nisu povezane putem, a asfaltnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << puta nema ni između Kosjerića i Bajine Bašte, opet komšijskih opština.

Za Krupanj kažu da je kraj sveta. Razlog je putna infrastruktura. U ovaj gradić se može iole normalno stići jedino iz pravca Loznice. Nešto teže je doći iz pravca Šapca preko Cera, jer taj put niko ne održava. Kako se u Krupanj dođe, tako se iz njega i vraća. Drugog puta nema.

- Mi se graničimo i sa opštinama Ljubovija i Mali Zvornik. Nažalost, do tih komšijskih gradova vode loši makadamski putevi, i svi zbog toga trpimo štetu, a Krupanj najviše. Da bismo stigli u Mali Zvornik i Ljuboviju, udaljene tridesetak kilometara, moramo da idemo preko Loznice, što znači 60 kilometar do Malog Zvornika i 100 kilometara do Ljubovije - priča Zoran Grujičić, predsednik opštine Krupanj. On kaže da je uslov broj jedan za napredak Krupnja putna mreža. Jedino tako bi Krupanj iskoristio svoj dobar geografski položaj.

- Nama je naročito važan put prema Ljuboviji. Njegovom izgradnjom Krupanj bi postao tranzitni grad, a korist bi imali čitav region i država. To bi bila najkraća veza Vojvodine sa BiH, mnogi proizvodi bi lakše stizali do Drine i dalje. Tada bi Krupanj postao interesantan i za investitore koji nas najviše zaobilaze zbog puta - kaže Grujičić.

Iako je između Nove Varoši i Ivanjice svega šezdesetak kilometara rastojanja, dve opštine nisu povezane asfaltnim putem i autobuskom vezom. Opštinsku među u dužini od 35 kilometara preko Murtenice, Čemernice i Javora presecaju makadamski drumovi, a između dva grada u zimskim uslovima najčešće se putuje zaobilazno, preko Zlatibora i Peštera.

Višedecenijski san gorštaka da se asfaltnim putevima povežu sela uz međuopštinsku među, jesenas je konačno počeo da se ostvaruje. Sredstvima Republičke direkcije za puteve obavljeni su radovi na dva putna pravca preko Čemernice, a kada posao bude priveden kraju, nove saobraćajnice omogućiće lakši i brži prevoz iz sela novovaroške opštine do doline Morave i gradova u centralnoj Srbiji, a meštanima opštine Ivanjica za oko 30 kilometara skratiti put do mora.

- Imamo obećanje Ministarstva za kapitalne investicije da će na proleće biti nastavljeni radovi i na trasi između Močioca i Jasenova, a uspostavljanje asfaltne veze između dve opštine doprineće bržem ekonomskom napretku ovoga kraja - kaže Milomir Zorić, predsednik opštine Ivanjica.

Meštani Nove Varoši i Ivanjice očekuju da će nakon završetka radova na ovim trasama opet biti uspostavljena i autobuska veza između dva grada, u potpunosti prekinuta pre sedam godina.

I Kosjerić i Bajina Bašta su susedne opštine, a njihovi administrativni centri udaljeni su svega 46 kilometara. Put koji ih povezuje, već decenijama čeka asfaltiranje deonice duge oko četiri kilometra, zbog koje se mnogi vozači odlučuju da preko Užica i Kadinjače voze 101 kilometar i stignu u susednu opštinu.

- Ne bi ova deonica makadama predstavljala neki problem da se koliko-toliko održava. Rupe niko ne nasipa, a u zimskom periodu o čišćenju da i ne govorimo. Pisali smo mi peticiju, išli u Direkciju za puteve i dobili obećanje da će se problem rešiti, ali, godine prolaze, a ništa se ne preduzima - kaže Božo Đurić, ugostitelj iz Jaklja, bajnobaštanskog sela koje se graniči sa opštinom Kosjerić.

Krajem osamdesetih godina, između ova dva grada postajala je kakva-takva autobuska veza, doduše sa presedanjem na Vardi, ali su prevoznici odustali zbog izuzetno lošeg puta i raubovanja autobusa.

Ako je za utehu, prema rečima Željka Prodanovića, predsednika opštine Kosjerić, čelnici dveju opština konačno su stupili u kontakt i dogovorili se da zajednički podnesu zahtev Direkciji za puteve da se ovaj put konačno završi. A do tada, kamioni koji voze cement iz Kosjerića, ne samo za Bajinu Baštu, već i za Ljuboviju, Zvornik, Republiku Srpsku, prevaljivaće u jednom pravcu 53 kilometra više. Dopisnici 'Blica'

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.