Dugi redovi u narodnim kuhinjama

Izvor: B92, 05.Jan.2013, 15:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dugi redovi u narodnim kuhinjama

Beograd -- Božićni obrok u narodnim kuhinjama Crvenog krsta Srbije preuzeće u ponedeljak čak 31.000 građana Srbije, pišu Novosti.

Kutlača kuvanog jela većini njih jedini je obrok koji pojedu tokom dana. To je razlog što narodne kuhinje i u vreme praznika rade bez prekida.

Ove godine biće otvorene u Nišu, Srbobranu i Bečeju, gde će se hraniti još 3.000 najsiromašnijih.

U Crvenom krstu Srbije kažu da narodne kuhinje rade i u prazničnim danima, jer se >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u njima hrani čak 10.000 dece i mladih, čiji su roditelji ostali bez izvora prihoda. Vesna Milenović, generalni sekretar CKS, kaže da država ne sme da zatvara oči pred ovolikom populacijom gladnih.

Da će red pred kazanom i ove godine biti sve duži predviđa i Saša Đogović, iz Instituta za tržišna istraživanja, koji napominje da će poskupljenja, talas otkaza i besparica doprineti opštem siromaštvu: "Nema dileme da će sve više ljudi kucati za socijalnu pomoć. A čak 60 odsto svih prihoda građana odlazi samo na ishranu i dažbine."

"Siromašni ne znaju za praznike, jer im život zavisi od našeg hleba," kaže Milenovićeva.

"Dobra je vest što je Ministarstvo za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku sa oko 300 miliona dinara podržalo rad naših narodnih kuhinja."

Od tog novca biće kupljeno 10 osnovnih artikala za pripremanje obroka. Taj novac rasteretio je opštine i gradove koji učestvuju u finansiranju, pa će višak novca biti preusmeren na bolji kvalitet hrane i povećanje broja korisnika.

U Crvenom krstu kažu da će tri nove kuhinje početi da rade već na proleće. Ukupan broj korisnika pomoći posle toga porašće na 34.660.

CKS pomoći će ove godine i porodicama čije je siromaštvo nešto manje. U planu je podela paketa hrane i sredstava za ličnu higijenu. Obezbeđena su sredstva za ovu vrstu pomoći za 41.500 porodica u 105 mesta u Srbiji.

Na ovu pomoć moći će da računaju samo one koje imaju status socijalno ugroženih, ali koje nisu korisnici narodnih kuhinja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.