Duge liste čekanja na terapiju zračenjem

Izvor: RTS, 06.Dec.2014, 20:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Duge liste čekanja na terapiju zračenjem

Nema tačnih podataka o tome koliko pacijenata u ovom trenutku čeka na terapiju zračenjem, kao što se ne zna ni koliko obolelih od malignih bolesti nije dočekalo terapiju. Trenutno se na zračenje najduže čeka u Institutu za onkologiju u Sremskoj Kamenici. Nadležni poručuju da bi situacija uskoro trebalo da bude bolja i najavljuju nabavku novih aparata za zračenje.

Aparati u kragujevačkom Kliničkom centru stari su pet i deset godina, i u lošem stanju jer rade non-stop. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Zbog čestih kvarova, na zračenje se čeka i do mesec i po. Broj pacijenata je dva puta veći nego pre sedam godina. U tom gradu terapiju dnevno dobije 240 bolesnika.

Ministarstvo zdravlja je obezbedilo novac za novu opremu, ali je tender oboren.

"Svaki zastoj aparata dovodi do produženja liste čekanja, pa se trudimo da kada aparati rade – bude što veći broj pacijenata, produžujemo radno vreme, ubacujemo postelje...", kaže Aleksandar Dragović, direktor Centra za onkologiju i radiologiju KC "Kragujevac".

U Nišu u ovom trenutku na terapiju zračenjem čeka 400 pacijenata. Zato podsećaju na obećanje ministra zdravlja da će njihov centar uskoro dobiti novi akcelerator, što bi dovelo do ukidanja liste čekanja. Imaju tri aparata, jedan je već četiri godine van funkcije, a jedan odnedavno ponovo u kvaru.

"Delovi su naručeni, stigli su. Aparat će u funkciji biti od ponedeljka", rekao je direktor KC "Niš" Zoran Radovanović.

I u Institutu za onkologiju i radiologiju u Beogradu, u kome se leči najveći broj obolelih, jedan od četiri aparata ne radi već skoro tri nedelje. I tu se pacijenti zrače u tri smene.

"Procedura je pokrenuta, servisni plan postoji, sredstva su namenjena, čekamo odobrenja iz Ministarstva, i popravka će ići svojim tokom, ali što je najvažnije – svi su raspoređeni na druge mašine. Možda se diskretno pomera, ali nemamo dramatična čekanja", kaže Radan Džodić, direktor Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije.

Međutim, kada neko boluje od najteže bolesti onda uveravanja lekara da čekanje na lečenje neće dodatno ugroziti njegovo stanje – nisu mnogo ubedljiva.

"Ono što je dobra vest, od Svetske banke smo dobili novac, u januaru raspisujemo tender za pet akceleratora, imamo još dva, tako da mislim da ćemo u narednoj godini imati sedam akceleratora, da ćemo ovaj problem rešiti", rekao je ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

U našoj zemlji godišnje od neke maligne bolesti oboli oko 40.000 ljudi, a gotovo polovini je u lečenju neophodna zračna terapija.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.