Dug zaledio stanove

Izvor: Politika, 17.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dug zaledio stanove

Zbog duga od 146 miliona dinara, "Srbijagas" obustavila isporuku gasa kragujevačkoj "Energetici"

KRAGUJEVAC – Ni ova grejna sezona u centralnom gradu Šumadije, baš kao i neke prethodne, nije počela sjajno, pošto su u najvećem broju domaćinstava koja se greju na gas radijatori ostali hladni, a u svim fabrikama, koje koriste isto gorivo, radnici su morali da navuku rukavice i džempere.

Problem je nastao zbog ogromnog duga kragujevačke "Energetike", od >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << koje "Srbijagas", samo za prošlu godinu, potražuje 146 miliona dinara. Zato je to javno preduzeće odlučilo da ovdašnjem distributeru obustavi isporuku gasa, koga će, kako je najavljeno, biti samo za pokretanje kotlova na ugalj.

Osim Kliničkog centra i gradskih naselja Aerodrom i Bubanj, svi ostali korisnici gasa u Kragujevcu osetili su nedostatak tog goriva, pa je priča o gasifikaciji grada i proširivanju gasovodne mreže za oko pedesetak kilometara ostala samo "mrtvo slovo na papiru".

Džaba što je u Kragujevcu priključak najjevtiniji u Srbiji, kad gasa jednostavno – nema. Zato i nisu pomogli pozivi građana, zbog kojih se telefon direktora kragujevačke poslovnice "Srbijagasa" Predraga Džajevića naprosto usijao.

Zbog ovakvih neprilika, gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović održao je sastanak sa predstavnicima "Energetike" i "Srbijagasa", na kome je odlučeno da se stanje što pre normalizuje, međutim, kako stvari stoje, gasa će u prvo vreme biti samo za pokretanje kotlova na ugalj.

Druga odluka doneta na ovom sastanku odnosi se na "kadrovske promene" u kragujevačkoj "Energetici", a reč je, zapravo, o smeni direktora Zorana Jovanovića. Njega će na tom mestu, kako je odlučeno, zameniti mašinski inženjer Nikola Petrović, koji je najavio "oštar obračun" sa dužnicima.

Naime, građani Kragujevca "Energetici" duguju oko 188 miliona dinara, dok su neizmirene obaveze ovdašnjih preduzeća prema svom distributeru negde oko 175 miliona dinara. Ako se tome doda i stari dug "Zastavinih" firmi (prema kojima je "Energetika" bila blagonaklona zato što su nekada poslovali u okviru jednog sistema) od neverovatnih milijardu i 145 miliona dinara, onda bar malo postaje jasnije zašto nisu izmirene sve ili bar deo obaveza prema "Srbijagasu".

Stanje na računu "Energetike" nije se popravilo ni posle prvog septembra, kada je cena grejanja povećana za 9,3 odsto, što je novog direktora te firme nateralo da kaže kako će svim dužnicima, ukoliko svoje obaveze ne izmire "u razumnom roku", grejanje biti isključeno.

Međutim, takvih najava je bilo i ranije, pa se ništa nije desilo. Kragujevčani i preduzeća u gradu jednostavno nemaju dovoljno para za servisiranje tekućih komunalnih troškova, pa je nejasno kako će ispuniti namere novog direktora "Energetike". Istovremeno, bez grejanja bi u gradu stala sva proizvodnja, što samo govori da će se, umesto "konačnog obračuna", sa dužnicima morati razgovarati i razgovarati.

Međutim, u okolnostima popriličnog siromaštva teško je pronaći neki spasonosni model za rešavanje ovog velikog problema.

--------------------------------------------------------------------------

Trista tužbi za gas

GORNJI MILANOVAC – Mnogi potrošači najjeftinijeg goriva, prirodnog gasa, hteli bi da ono bude još jeftinije, pa su "zaboravili" da plate odavno dospele račune. Zato je "Srbijagas", na početku grejne sezone, uputila predlog Opštinskom sudu za prinudnu naplatu od 308 korisnika, uglavnom fizičkih lica. Obuhvaćeni su svi koji duguju od hiljadu dinara pa naviše. Ima dužnika koji nisu dinara uplatili već dve-tri godine, odnosno od uvođenja gasa u domaćinstva. Njihova dugovanja se kreću od sto hiljada do dvesta hiljada dinara. Sada će, dragovoljno ili plenidbom, morati da izmire osnovni dug, kamatu i troškove, budući da je "Srbijagas" potrošila oko milion dinara na sudsku taksu.
B. L.

--------------------------------------------------------------------------

I topli oktobar pomaže

NIŠ – U Nišu je grejanje počelo na vreme, 15. oktobra i za sada nema većih problema. Gradska toplana je u prvog dana pustila grejanje i ubrzo ga isključila, jer je napolju bilo toplo.

Za razliku od minule zime kada su sve toplane u Srbiji koje koriste gas, zbog nedostatka ovog energenta morale da pređu na mazut, niška toplana je počela sa gasom jer ga sada ima dovoljno, a kasnije će njegove količine zavisiti od snabdevača i izmirivanja obaveza potrošača.

– Grejanje uredno stiže iz svih trinaest toplotnih izvora Gradske toplane – iz toplana "Krivi vir" jačine 128 megavata i "Jug" od 68 megavata, kao i jedanaest kotlarnica koje pojedinačno imaju ispod deset megavata. ekipe obilaze mrežu i otklanjaju manje kvarove – ističe Duško Todorović, pomoćnik direktora za informisanje u Gradskoj toplani.

Niška toplana greje 23.000 stambenih jedinica i 2.200 poslovnih objekata, ukupne površine 1.650.000 kvadratnih metara, od čega 320.000 kvadrata otpada na poslovni prostor, a ostalo na stambeni. Todorović podseća na problem neredovnog plaćanja koji iz godine u godinu otežava rad toplane. U ovom trenutku potrošači duguju oko 250 miliona dinara, od čega 60 miliona za poslovni, a ostalo za stambeni prostor.

Nišlije grejanje plaćaju 38,89 dinara po kvadratu (uključujući i PDV) i po rečima našeg sagovornika, od 43 toplane u Republici, samo pet ima nižu cenu od ove.
M. M.

B. Kartalović

[objavljeno: 17.10.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.