Dug put do zatvora

Izvor: Politika, 29.Mar.2010, 00:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dug put do zatvora

Srbija kuburi sa zatvorskim smeštajem, u planu je izgradnja novih kazamata, ali građevinske i ostale prepreke usporavaju posao

Od oko 20 miliona evra, koliko je Ministarstvo pravde planiralo da utroši na izgradnju novih zatvora u Pančevu i Kragujevcu, gotovo petina novca otići će na razne dozvole i projekte neophodne za podizanje kazamata.

Odavno je poznato da u Srbiji ništa ne može da se završi bez brda papirologije i novčanih izdataka koji prate njeno izdavanje i >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << koji, nikako, nisu zanemarljivi. Na „papire” će u proseku biti utrošeno između osam i deset odsto ukupne cene zatvora, a u slučajevima kada je neophodno Direkciji za građevinsko zemljište platiti naknadu za uređenje zemljišta ovaj iznos ume da bude i znatno veći.

A, posle uplate svih predviđenih taksi potrebno je strpljenje, s obzirom na to da se na izdavanje potrebnih dozvola, prema rečima Milana Tanaskovića, načelnika Odeljenja za materijalno-finansijske poslove Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde, nekada čekalo i po pola godine. Situacija je sada, ipak, prema rečima našeg sagovornika, nešto drugačija.

– Procedura, koja ide preko Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja, sada je znatno pojednostavljena i ubrzana. Sastanci predstavnika Ministarstva pravde i životne sredine zakazuju se po potrebi u što kraćem roku, pa se važna pitanja rešavaju praktično „u hodu” – objašnjava za naš list Tanasković.

Procedura u vezi sa izgradnjom kazneno-popravnih zavoda, ipak, nije nimalo jednostavna. Pre svega, od Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja, traži se lokacijska dozvola za izgradnju novog objekta, posle čega se kreće sa izradom idejnog projekta za objekat.

– Kada je gotov, idejni projekat ide na tehničku kontrolu, a potom sledi izrada glavnog projekta – navodi naš sagovornik.

Proceduri ovde nije kraj. Glavni projekat šalje se Republičkoj revizionoj komisiji, dok konačno odobrenje za početak izgradnje objekta daje Ministarstvo za životnu sredinu u čijem sastavu radi pomenuta komisija.

Zatvori se, da se pored postojećih ne bi pravili i dodatni troškovi, u većini slučajeva grade na zemljištu koje je u posedu Ministarstva pravde. Uglavnom su to zatvorske ekonomije čija se zemlja vodi kao poljoprivredna. Za prenamenu zemljišta, iz poljoprivrednog u građevinsko, potrebna je nova dozvola. Ko zna koja po redu. A, njena cena zavisi od kvaliteta zemljišta.

– Kada je u pitanju prenamena zemljišta problem je što se određeni delovi parcele, iako ih godinama unazad koristi Uprava za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva, katastarski pripadaju nekom drugom, recimo MUP-u, lokalnoj opštini" A, imovinski odnosi moraju da budu regulisani pre nego što se počne sa izgradnjom – kaže Tanasković.

– Od novca dobijenog od kredita banke Saveta Evrope planirana je izgradnja zatvora u Pančevu i Kragujevcu. Prema svetskim procenama, najbezbedniji i najbolji su oni zatvori čiji se kapacitet kreće između 450 i 500 lica. Zato su i projekti za ova dva zatvora pravljeni poštujući ove kriterijume. Planirano je da pančevački kazamat bude izgrađen na zatvorskoj ekonomiji koja se nalazi na putu za Bavanište. Pored ova dva, do kraja avgusta trebalo bi da bude završen i zatvor u Padinskoj Skeli. Ovaj objekat imaće kapacitet od 450 lica, a biće i maksimalno obezbeđen. U njega će se na izdržavanje kazne upućivati lica kojima su izrečene maksimalne kazne zatvora – kaže Tanasković

M. Derikonjić

[objavljeno: 29/03/2010]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.