Dug put do smanjenja Vlade

Izvor: RTS, 29.Mar.2009, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dug put do smanjenja Vlade

Prve izjave ministara ukazuju da pregovori u vladajućoj koaliciji o pripajanju ili gašenju resora neće teći glatko. Proces odlaže i to što prvo treba izmeniti nekoliko zakona i obezbediti saglasnost Skupštine Srbije. U prvom redu smanjenje broja ministarstava podrazumeva spajanje srodnih resora.

Ideja o smanjivanju broja ministarstava i zaposlenih u državnoj administraciji zbog ekonomske krize, naišla je na odobravanje javnosti.

Prve izjave ministara ukazuju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da pregovori u vladajućoj koaliciji o pripajanju ili gašenju resora neće teći glatko. Čitav proces otežava i to što prvo treba izmeniti nekoliko zakona i obezbediti saglasnost Skupštine Srbije.

U prvom redu smanjenje broja ministarstava podrazumeva spajanje srodnih resora, kao što su na primer dijaspora i ministarstvo spoljnih poslova, infrastruktura i nacionalni investicioni plan. Izvesno je da će se povezati ekonomski i finansijski sektori.

Neke potpredsednike i ministre ubuduće ćemo najverovatnije videti u ulozi pomoćnika, ili državnog sekretara za neko pitanje.

Politički analitičar Zoran Stojiljković smatra da će to biti spor i težak dogovor, jer će "tu biti mnogo borbe za ingerencije".

"Čak i ako neko formalno uzme ministarstvo, ili priključe nekom, dosadašnji ministar će, u ovom ili onom zvanju ipak to koordinirati. Može dolaziti do takozvanih šumova, dokle su čije kompetencije", ističe Stojiljković.

Srbija ima 25 ministara koliko i Kina sa 200 puta više stanovnika, a privredno mnogo aktivnija Nemačka ima samo 16 ministarstava.

Analitičar Jovo Bakić smatra da bi prava racionalizacija Vlade bila samo ako se ukine bar 10 ministarstava.

"Nesreća je u tome, što je Srbiji bila potrebna velika kriza na svetskom nivou pa da naša politička elita shvati da država mora da štedi", kaže Bakić.

Prema Bakićevim rečima, opozicija neće da pozdravi ideju samo zato što vlast to predlaže i što će sledeći put ako se vidi da država može da funkcioniše sa 15 ministara biti jako teško za bilo koju sledeću vladu da formira 25 ministarstava.

Ministri su, kako saznaje RTS, SMS porukom obavešteni da moraju hitno da smanje troškove reprezentacije, pre nego što su im mere štednje i zvanično dostavljene.

Nema više zapošaljavanja, besplatne kafe i sokova, nabavke službenih vozila, telefoniranje samo minimalno. Službeno će putovati samo ko mora.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.