Dug put do oporavka

Izvor: RTS, 07.Jan.2010, 17:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dug put do oporavka

Američki nobelovac Džozef Stiglic u eksluzivnoj izjavi za RTS navodi da je put do oporavka svetske privrede dug. Srbija zavisi od izvoza i od koristi koje ima od evropskih integracija, ali svakako mora da ojača sopstvenu ekonomiju, smatra Stiglic.

Dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju 2001. godine, profesor Džozef Stiglic, u ekskluzivnoj izjavi za RTS kaže da je dug put do oporavka svetske ekonomije.

Na dvodnevnom seminaru u Parizu "Novi svet, novi kapitalizam", >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << posvećenom izazovima sa kojima se svet susreće nakon jedne od najkriznijih godina, profesor na američkom Kolumbija univerzitetu Džozef Stiglic smatra da je finansijski sistem još toliko slab da predstavlja pretnju dugoročnoj stabilnosti.

Stiglic zato smatra da se oporavak svetske privrede neće dogoditi tako brzo.

"To se sigurno neće desiti ni 2010, ni 2011. godine, a verovatno ne ni 2012. i 2013. Posebno ne u Americi, odakle je kriza počela. To se odnosi na male zemlje, poput Srbije gde će biti takođe veoma teško", rekao je poznati nobelovac za RTS.

Džozef Stiglic je ocenio da Srbija zavisi od izvoza i od koristi od evropskih integracija.

"Ali ako ste vi slabi i ako je svetska ekonomija još slaba, oporavak će biti spor. U međuvremenu, morate da ojačate sopstvenu ekonomiju", rekao je američki nobelovac.

Đelić: Cilj Srbije da privuče tri milijarde dolara

Potpredsednik Vlade Božidar Đelić, koji takođe boravi u Parizu, izjavio je da je cilj Srbije da ove godine privuče tri milijarde dolara stranih direktnih investicija.

Đelić, koji je na skup došao na poziv francuskog ministra za imigracije, integracije, nacionalni identitet i solidarni razvoj Erika Besona, rekao je da su na skupu prisutni oni koji odlučuju o daljoj putanji razvoja ekonomije i politike, pa je zato bilo važno da Srbija tu bude predstavljena.

"Ja sam predstavio naš ekonomski program, kao i naš put ka Evropi. Uočeno je da je Srbija jedina zemlja u Evropi čiji je rejting poboljšan ove godine, dok je rejting mnogih drugih zemalja spušten od strane odgovarajućih rejting agencija", rekao je Đelić.

"Jasno je da moramo nastaviti sa našim reformama, da u ovim otežanim okolnostima nastavimo da privlačimo investicije. Ako smo prošle godine privukli oko dve milijarde dolara, sa Fijatom, Gaspromnjeftom, naš cilj je da ove godine privučemo tri milijarde dolara stranih direktnih investicija", istakao je potpredsednik Vlade.

Đelić je rekao da je "važno da smo imali mogućnost da prikažemo i našu perspektivu, ne samo oko načina na koji Srbija može biti potpomognuta, nego kako bi i, generalno, svet mogao da bolje rešava preostale probleme".

Božidar Đelić je istakao da je "očigledno da se kriza nastavlja i da će privredni rast u svetu bili slab ove i sledeće godine, a to za Srbiju znači da mora da i dalje vodi veoma odgovornu budžetsku i monetarnu politiku, koja mora da joj obezbedi stabilnost dinara, kao i socijalnu koheziju".

"Pokazalo se da su zemlje koje su imale jaku socijalnu komponentu u njihovim programima one koje su najmanje patile od krize. To je razlog zašto će Vlada Republike Srbije ove godine naročito dati akcenat na taj socijalni aspekt njenog programa", istakao je potpredsednik vlade.

Sarkozi: Slab dolar glavna tema

Domaćin skupa, francuski predsednik Nikola Sarkozi rekao je da namerava da među glavne teme svojih međunarodnih kontakata stavi "monetarni nered" i posledice slabljenja dolara, a u tome ga je podržao i Stiglic. "Monetarni nered je neprihvatljiv", izjavio je Sarkozi.

"Ne možemo da se u Evropi borimo za poboljšanje konkuretnosti naših preduzeća i da istovremeno dolar gubi 50 odsto svoje vrednosti", ukazao je francuski predsednik.

"Svet je višepolaran, stoga i monetarni sistem mora postati višemonetaran", ocenio je Sarkozi, dodajući da namerava da monetarno pitanje stavlja "u centar međunarodnih debata".

"Predsednik Sarkozi razvio je mnogo jasniju viziju (nego Amerikanci) o tome šta treba da se uradi na nacionalnom i međunarodnom nivou kada je reč o bankarskim bonusima i mestu dolara u svetu", rekao je Džozef Stiglic.

"Sistem zasnovan na dolaru možda je imao smisla u 20. ali ne i u 21. veku", ocenio je Stiglic koji je bio i savetnik demokratskog predsednika Bila Klintona i poznat po kritikama na račun Međunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke.

Simpozijum "Novi svet, novi kapitalizam" okuplja političke lidere sveta, dobitnike Nobelove nagrade, intelektualce i filozofe, vođe međunarodnih organizacija koji razmenjuju mišljenja i iskustva o kapitalizmu i globalizaciji.

Simpozijum će sutra zatvoriti premijer Francuske Fransoa Fijon.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.