Dualno obrazovanje, šansa ili stvaranje jeftine radne snage?

Izvor: N1 televizija, 12.Apr.2018, 19:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dualno obrazovanje, šansa ili stvaranje jeftine radne snage?

Dualno obrazovanje je od nedavno počelo da se primenjuje u srpskim školama, a premijerka Brnabić kaže da je kroz takav sistem do sada prošlo 4.500 učenika. Stručnjaci iznose sumnju da da će takav vid obrazovanja samo stvoriti jeftinu radnu snagu.

Sa tim se ne slažu i poslodavci koji kažu da se radi o sistemu koji stvara ljude koji iza sebe imaju iskustvo i veštine koje su im potrebne da bi u poslu bili uspešniji.

U školi dobijaju znanje i ocene, a kroz model >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << dualnog obrazovanja, srednjoškolcima sledi učenje kroz rad i mesečna novčana nadoknada.

Takav program već je uveden u nekim srpskim školama.

"Program dualnog obrazovanja trenutno radi u saradnji sa 205 kompanija, ove školske godine uspostavljen je u 128 srednjih škola u Srbiji i obuhvata više od 4.500 učenika", rekla je premijerka.

Delta holding je jedna od kompanija koja je ušla u sistem dualnog obrazovanja u saradnji sa poljoprivrednim školama.

"Osim što su prilici da rade na našim imanjima, da obilaze naša imanja da uče i da rade, oni sem konkretnih stvari kojima se bave u poljoprivredi imaju i obuku iz drugih stvari koje su u ovom poslu neophodne, dakle ne samo konkretna znanja iz poljoprivrede, već oni uče i neke veštine koje su potrebne da bi kasnije u poslu bili uspešniji", kaže Marija Desivojević Cvetković iz ove kompanije.

A kako bi uspešniji bio i put srpskih učenika koji uče uz rad, Nemačka je poslednjih godina uložila značajna sredstva. Tim povodom nemački ambasador u Beogradu Aksel Ditman je rekao da je da je dualno obrazovanje ključni element za razvoj prave profesije i prosperitet zemlje.

"Nemačka pomaže dualno obrazovanje u obrazovne profile poput bravara, varioca, krojača i automehaničara. Prema mojoj oceni, to u Srbiji funkcioniše i zato bi sa pilot faze trebalo da se pređe u održiv model obrazovanja", smatra Ditman.

U takav održivi sistem nemački đaci su odavno prešli. Prema navodima predsednika nemačko-srpske komore Ronalda Zeligera u odnosu na Srbiju, učenici u Nemačkoj imaju uplaćeno zdravstveno i socijalno osiguranje.

"Smatram da nedostaju kvalifikovani radnici za mnoga zanimanja u Srbiji i to može da bude prepreka za dalje investicije. Zato smatram da je dualno obrazovanje temelj osnove ekonomije", objašnjava Zeliger.

Profesor radnog prava sa Univerziteta Union Mario Reljanović za N1 kaže da se Zakonom o dualnom obrazovanju koji će početi da se primenjuje od 2019. godine, ostavlja prostor za zloupotrebe.

"Kod nas postoji problem, jer samim zakonom nije definisana jasno ni svrha takvog koncepta, a naročito postoji problem sa ravnopravnim položajem deteta iz čega čini mi se proističe da je ceo cilj zamišljen da deca budu samo jeftina radna snaga kod poslodavaca", smatra Reljanović.

Dodatan problem, zaključuje Reljanović predstavlja i to što će dečiji rad biti plaćen manje od minimalne zarade.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Program dualnog obrazovanja podelio stručnu javnost

Izvor: N1 televizija, 12.Apr.2018

Dualno obrazovanje je od nedavno počelo da se primenjuje u srpskim školama, a premijerka Brnabić kaže da je kroz takav sistem do sada prošlo 4.500 učenika. Stručnjaci iznose sumnju da da će takav vid obrazovanja samo stvoriti jeftinu radnu snagu...Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.