Drži vodu dok majstori odu

Izvor: Blic, 06.Apr.2009, 06:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Drži vodu dok majstori odu

Vladimir Pavićević

Potpredsednik Vlade zadužen za evropske integracije slavodobitno obaveštava javnost da je Evropska unija odobrila da svoja sredstva instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA) za 2009. godinu usmeri direktno u republički budžet, kako bi bila tretirana kao bilo koji drugi poreski prihod. Potpredsednik Đelić kao uspeh ističe da će Evropska komisija jedino Srbiji omogućiti ovakav oblik promene namene sredstava iz instrumenta za pretpristupnu pomoć. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

Sredstva IPA, inače, dragocena su kao oruđe kojim se podržavaju strateški reformski zahvati u Srbiji, koji su usaglašeni sa Evropskom unijom kroz proces unapređenog stalnog dijaloga. U ovo spadaju projekti izgradnje i unapređenja državnih institucija, uključujući proces harmonizacije zakonodavstva sa evropskim pravnim tekovinama, kao i programi finansijske podrške projektima nevladinih organizacija i medija.

Promena namene sredstava IPA Evropske unije za 2009 godinu, u iznosu od najavljenih 160 miliona evra je posledica neadekvatne inicijative srpske vlade koja se neumesno opravdava potrebama pokrića fiskalnog deficita. Istinska i puna modernizacija Srbije redukuje se, nažalost, na model u kojem tzv. socijalno odgovorna vlada traži razumevanje od Evropske unije za svoje neuspehe i žrtve od građana za svoju neefikasnost. Ne sme se dozvoliti da i evropska budućnost Srbije postane jedna od žrtava radi pokrića rupa u budžetu koje je Vlada stvorila svojom neodgovornom i rasipničkom politikom i kontinuiranim odlaganjem primene kontrolnih mehanizama u sistemu javnih finansija, uključujući izostanak redovnog donošenja zakona o završnom računu budžeta i nedostatak efektivnog delovanja Državne revizorske institucije u kontroli javnih rashoda.

Ovakva politika ukazuje na stav vladajuće koalicije koja Evropsku uniju posmatra ne kao strateškog razvojnog partnera, već kao puki izvor finansijske podrške. A odluka Evropske komisije da Srbija bude jedina zemlja kojoj će se to omogućiti ne govori o uspešnosti potpredsednika već o bezdanu u koji nas je srpska vlada dovela politikom „drži vodu dok majstori odu”.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.