Državni sekretar MUP-a Vladimir Božović na Kongresu mobilne tehnologije u Barseloni

Izvor: Blic, 25.Feb.2013, 18:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Državni sekretar MUP-a Vladimir Božović na Kongresu mobilne tehnologije u Barseloni

Državni sekretar MUP-a Vladimir Božović učestvovao je danas na Svetskom kongresu mobilne tehnologije i komunikacija u Barseloni, gde je govorio o dometima i aktivnostima srpske policije u toj oblasti.

Božović je istakao da je učesnike panela na toj manifestaciji informisao o dometima i aktivnostima srpske policije koja sarađuje sa američkim Federalnim istražnim biroom (FBI), posebno kada je u pitanju borba protiv sajber kriminala i otvaranja novog Centra za borbu protiv >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << te vrste kriminala u Beogradu.

- Zajedno sa FBI se trudimo da uđemo u korak ne samo sa bezbedonosnim izazovima već i da zajedno sa njima unapredimo sve oblike zaštite korisnika mobilne telefonije, ali i da zajednički i preventivno delujemo u pogledu bezbednosti - rekao je Božović.

Ukazujući da je učesnike obavestio i o nedavnoj uspešnoj poseti premijera i ministra unutrašnjih poslova Ivice Dačića SAD-u, on je istakao da su panelisti pohvalili akcije srpske policije u saradnji sa FBI.

Božović je naveo da je forum o bezbednosti u mobilnoj telefoniji i novim izazovima i pretnjama za sve korisnike mobilne telefonija izuzetno važan, a da su učesnici manifestacije upozorili na najnovije oblike kriminalnog ponašanja međunarodnih organizovanih kriminalnih grupa i njihove napade na privatnost i imovinu korisnika mobilne telefonije.

Prema njegovim rečima, zaključeno je da se sve više uočava trend prenošanja napada sa kompjutersko tehnološkog domena na mobilnu telefoniju.

- Ono što se ranije radilo preko kompjutera sada se radi preko mobilnog telefona - rekao je Božović i dodao da je reč o otkrivanju podataka o ličnosti, određenim prevarama, pretnjama vezanim za privatnost i imovinu korisnika mobilne telefonije...

Božović je istakao da na forumu učestvuju sve vodeće svetske kompanije mobilne telefonije i dodao da situacija u Srbiji, u toj oblasti, prati situaciju i trend u svetu.

- Koliko su ugroženi korisnici mobilne telefonije na svetskom nivou toliko su ugroženi i korisnici naših mobilnih operatera. Država i regulatorna tela moraju učiniti sve da zaštite bezbednost i privatnost korisnika mobilne telefonije - rekao je Božović i dodao da sutra nastavlja sa sastancima na kongresu.

Povezane vesti: Hakeri provalili elektronsku poštu porodice Buš Sajber pretnje u vrhu liste top poslovnih rizika Božović: MUP i državni organi neće tolerisati pretnje Preneto više od 100.000 mobilnih brojeva u drugu mrežu Uskoro u svetu više korisnika mobilnih telefona nego stanovnika

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.