Državni ili privatni univerziteti?

Izvor: Southeast European Times, 03.Jun.2010, 23:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Državni ili privatni univerziteti?

Prošle nedelje, SETimes razmatrao je kakav je odnos privatnih i državnih osnovnih i srednjih škola na Kosovu i Albaniji. Nastavljamo sa poređenjem državnih i privatnih univerziteta u te dve zemlje.

03/06/2010

Drugi deo priče u dva nastavka Linda Karadaku za Southeast European Times - 03/06/10

Kao i u većini zemalja na svetu, većina studenata na Kosovu i u Albaniji pohađa državne univerzitete, što je povoljnija varijanta za njihove porodice. >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times <<

Među njima je i Univerzitet u Tirani sa nekih 35.000 studenata - "najboljih iz čitave Albanije", kaže dekan Dori Kule.

"Oni se sa nama nadopunjuju, nisu nam konkurenti", kaže Kule i dodaje da je razlika u njegovim profesorima i studentima. Univerzitet ima sopstveni plan i program i dobija 75 odsto sredstava od države i 25 odsto od studenata, koji plaćaju oko 205 evra godišnje školarine.

Jedna mlada žena, Blerina, ovde studira medicinu. "Nisam nigde mogla da platim privatni univerzitet, ali sam ovde prilično zadovoljna", kaže ona za SETimes.

Poređenja radi, tu je i relativno novi Evropski univerzitetu Tirani (EUT). Taj privatni fakultet, koji je osnovala pre pet godina grupa profesora, u potpunosti se finansira od školarina studenata, koje iznose oko 2.500 evra godišnje. Studenata ima oko 3.300, 120 stalnih profesora i pedesetak ostalih.

"Školarina je prilično skupa za prosečnu albansku porodicu. Međutim, to je neizbežan uslov za sticanje dobrog obrazovanja, uglavnom kako bi se obezbedili kvalitetni profesori i infrastruktura", kaže za SETimes suosnivač EUT Ermal Hasimja.

On priželjkuje da vlada promeni postojeći status kvo. "U ovom trenutku studenti koji pohađaju privatne univerzitete ne uživaju nikakvu državnu ili javnu pomoć poput studenata državnih univerziteta. Zbog toga smo pozvali vladu da reformiše sistem finansiranja i napravi pravičniji program i pruži jednaku pomoć obema kategorijama studenata. Ideja je da se pređe sa finansiranja škola na finansiranje studenata, bez obzira gde oni žele da studiraju."

"Oko 30 odsto naših studenata uzima kredite od banaka, a drugi imaju stalne poteškoće sa plaćanjem. To znači da je studirati danas izuzetno teško. Zbog toga tražimo da država interveniše tako da se jednako odnosi prema svim studentima", kaže Hasimja.

Na Kosovu, državni Univerzitet u Prištini ima oko 40.000 studenata i više od 2.000 profesora. Školarine se kreću od 100 do 500 evra godišnje.

Dekan Muje Rugova kaže za SETimes da se univerzitet u velikoj meri razlikuje od privatnih, delom i po "kvalitetu predavanja i strožim kriterijuma ocenjivanja".

Na drugoj strani je mali Američki univerzitet Kosova (American University of Kosovo - AUK), jedini privatni i neprofitni univerzitet u zemlji. Predavanja su potpuno na engleskom jeziku. Direktor za spoljne odnose Ilir Ibrahimi kaže da je "100 odsto diplomaca AUK zaposleno i da je potražnja za njima velika".

Škola je partner sa Ročesterskim institutom za tehnologiju (Rochester Institute of Technology - RIT), tako da studenti AUK "dobijaju iste ocene kao i njihove kolege sa RIT-a", kaže Ibrahimi za SETimes.

AUK ima oko 540 studenata i oko 80 postdiplomaca. Školarina je 5.800 evra, što je po lokalnim standardima skupo, ali jeftinije nego na drugim mestima. Ista diploma bi u Americi, na primer, koštala oko 24.500 evra. Ibrahimi kaže da je cilj bio da se ponudi standardno američko obrazovanje na Kosovu za mnogo manje para i da se "do sada u tome uspelo".

AUK nudi školarine siromašnima. "Ove akademske godine poklonili smo 400.000 evra školarina i radimo na tome da tu brojku povećamo", kaže Ibrahimi.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.