Državne apoteke spremne za tržišnu utakmicu s privatnicima

Izvor: Press, 19.Jan.2013, 13:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Državne apoteke spremne za tržišnu utakmicu s privatnicima

"Do sada smo jedan lek, pod istim generičkim nazivom, imali od više proizvođača i pacijentima izdavali onaj koji piše na receptu. Primena Zakona o javnim nabavkama podrazumeva da ćemo ubuduće imati u apotekama lek samo jednog proizvođača", naglasila je ona.

A, kako će to izgledati u praksi, slikovito je objasnila na primeru leka generičkog naziva "amlodipin" koji se koristi kod visokog krvnog pritiska.
 
Ovaj lek, kako je navela, proizvode mnoge farmaceutske kuće, >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << ali pod različitim zaštićenim imenima i kod Fajzera se naziva "norvasc" , kod Aktavisa "alopres", Farmasvisa "amlodipin", Galenike "amlogal", Hemofarma "vazotal" i do sada ga je Apoteka "Beograd" nabavljala od svih proizvođača.

"Prema Zakonu o javnim nabavkama, lekovi će se nabavljati od onog proizvodajača koji da najpovoljniju ponudu, što znači da ako Galenika bude najjeftinija, mi ćemo imati samo njihov "amlogal" i ukoliko je pacijent korištio lek drugog proizvodača i želi da nastavi sa njim, kod nas neće moći ni da ga kupi, ali kod privatnika ga može dobiti i na recept", objasnila je Jovićevićeva.

Da bi tržišna utakmica bila moguća, ona naglašava da je neophodno da se isti zakoni primenjuju i na državne i privatne apoteke, a pre svega Zakon o javnim nabavkama i Zakon o budžetskom sistemu.

"Osnov za primenu istih zakona je u tome što potpisivanjem ugovora sa RFZO o izdavanju lekova na recept, privatne apoteke, kao i sve državne apoteke, postaju korisnici javnog prihoda-doprinosa za obavezno zdravstveno osiguranje", podsetila je ona.

Direktorka Apoteke "Beograd" je ukazala da ukoliko privatne apoteke ne budu dobile status budžetskih korisnika, državne apoteke će biti dovedene u potpuno neravnopravan položaj u odnosu na njih, zato što je državnim apotekama, kao korisnicima sredstava RFZO, zabranjeno zaduživanje, plasiranje sredstava, što su ograničavajući faktori u tržišnoj utakmici.

"Na neophodnost uspostavaljanja ravnopravnosti na tržištu, Apoteka 'Beograd' već duže vreme ukazuje nadležnim državnim institucijama i očekujemo da će državne institucije imati razumevanja za ove probleme", naglasila je ona.

Sve privatne apoteke koje imaju dozvolu za rad Ministarstva zdravlja, od Nove godine mogu da potpišu ugovore o izdavanju lekova na recept sa Republičkim fondom za zdravstveno osiguranje.

Uslovi uključivanja privatnika su da imaju farmaceuta u svakoj smeni, da budu umreženi kako bi se pratio recept i da je rok plaćanja do 150 dana.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.