Izvor: Nezavisne Novine, 04.Jan.2016, 21:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Državna (ne)pravda

Jedan od suštinski najvažnijih problema BiH je, po mom mišljenju, gotovo perverzan odnos građana prema državi. Ako je volimo, ona je simbol tradicije, porodice, vjere, časti, prošlih ratova, velikih pobjeda ili bolnih poraza.

Ako je mrzimo, onda je ona tamnica naroda, ludačka košulja koja nas steže, sprečava da živimo ili ugrožava naš hiljadugodišnji identitet...

A u stvari, država je samo servis svojih građana. Jedini smisao njenog postojanja je da nam donese >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << dobre i poštene zakone, ovjeri zdravstvenu knjižicu, omogući kvalitetnu administrativnu uslugu ili očisti snijeg s ulica. A naša država - bilo u formi lokalne uprave, kantonalne, entitetske ili državne vlasti - nije ni to u stanju. Sa snijegom, vidjeli smo kako je to izgledalo u nedjelju. Putari su ponovo bili iznenađeni - usred januara. Svjetska banka je dala prilično dobru dijagnozu problema BiH: i najmanja ekonomska kriza u EU izazove duboku recesiju, jača suša uništi 70 odsto usjeva, smanji li se vodostaj rijeka, izvoz struje nam padne za četvrtinu, a poplave unište 15 odsto BDP-a jer nismo razmišljali da podignemo nasipe...

U proteklih 25 godina svijet je prošao nekoliko revolucija - izumljeni su internet, mobilni telefoni, društvene mreže, avioni na dva sprata i automobili na hibridni pogon. A mi nismo bili u stanju kao građani ni artikulisati naše interese i od naše države tražiti makar onu osnovnu uslugu, zbog čega ona i postoji. Umjesto da od vlasti tražimo potpunu transparentnost, oni za nas važne odluke donose "tamo negdje", a naša vlada, vjerovali ili ne, poslije sjednica ne održava ni pres-konferencije.

Sve to može tako, zato što, u našem shvatanju, država nije tu za nas, nego smo mi tu za nju. Ako je volimo, žrtvovaćemo se za nju, ginuti ako treba, a ako je mrzimo, pljuvaćemo je, gaziti njenu zastavu i sanjati "našu" državu.

A onda delegiramo "naše" predstavnike koji nam poručuju da budemo bez brige, oni će podnijeti žrtvu, oni će pred "onima tamo" lupiti šakom o sto.

A za to vrijeme naši suštinski problemi se neće rješavati. Bauljaćemo ulicama zatrpanim snijegom, brojaćemo zaostale neisplaćene plate, doktoru ići s plavom kovertom i tražiti vezu u kliničkom, dok se "naši" bore za "našu" stvar. A život, neprimjetno i nepovratno prolazi kraj nas.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.