Državna imovina ostaje u vlasništvu države BiH

Izvor: B92, 09.Feb.2022, 19:01

"Državna imovina ostaje u vlasništvu države BiH"

Poslanici u Predstavničkom domu parlamenta BiH Denis Zvizdić, Saša Magazinović i Pedja Kojovićsaopštili su da će državna imovina ostati u vlasništvu BiH.

Oni su dodali da o tome ne može biti kompromisa.

"Nema kompromisa kada govorimo o državnoj imovini, ona ostaje u vlasništvu države, BiH je jedini titular", rekao je Zvizdić novinarima u Sarajevu posle sastanka predstavnika tri opozicione stranke u Federaciji BiH.

On je naveo da postoji način >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da se usvoji zakon o državnoj imovini, kako bi se nad delom imovine kojom neće upravljati država, to upravljanje prepustilo nižim nivoima vlasti.

"Međutim, sve procedure moraju biti provedene isključivo na nivou Bosne i Hercegovine, u parlamentu BiH", naglasio je Zvizdić.

On je dalje ocenio da vlasti u Republici Srpskoj obmanjuju javnost o tome da su stranke iz Federacije BiH protiv velikih infrastrukturnih projekata.

"Nema nikakvog razloga da ne realizujemo takve projekte sa zemljama EU ili susedima, ali takve odluke se ne mogu donositi unilateralno", kazao je Zvizdić.

Prema njegovim rečima, zakon o državnoj imovini, koji namerava da usvoji Narodna skupština RS, "direktno je usmeren protiv odluke Ustavnog suda BiH i dolazi u zonu krivične odgovorosti".

Zbog toga, kako je naveo, poziva nadležne institucije, pre svega Tužilaštvo BiH, da reaguje.

"Vreme je da sa retorike na dela pređe i Kancelarija Visokog predstavnika, jer su (srpski član Predsedništva BiH i lider SNSD) Milorad Dodik i Narodna skupština RS već pregazili crvene linije", naglasio je Zvizdić.

Poslanik SDP-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Saša Magazinović ocenio je da je SNSD u parlament BiH uputio predlog zakona o zloupotrebi pojma genocida samo da taj zakon ne bi bio usvojen.

"Suština ovog zakona je da se po ko zna koji put manipuliše pojmom genocida. Samo uvođenje 'ideje o genocidu' je jedan od razloga zašto većina poslanika i ne želi da dalje razgovara posle toga", kazao je Magazinović.

Prema njegovim rečima, radi se o Dodikovom strateškom potezu, podsećajući da je SDP, posle odluke bivšeg Visokog predstavnika Valentina Incka da nametne zakon da zabrani negiranja genocida, predlagao da se "Inckov zakon" dodatno proširi kroz raspravu u parlamentu BiH, ali da je to odbijeno.

"To je odbijeno, a posle toliko meseci stiže Dodikova manipulacija.

On se krije iza Narodne skupštine RS i poslanicima ukida bilo koju vrstu individualnog promišljanja i delovanja", ocenio je Magazinović.

Poslanik Naše stranke Peđa Kojović izjavio je da u toj stranci razmatraju da podnesu apelaciju za protivustavno delovanje Narodne skupštine RS i Vlade RS.

"U prethodnom periodu smo pokazali čak i preveliku političku korektnost prema kolegama. Ucenjivački odnos mora prestati. Postoje mehanizmi kojim se ovo može prevazići", naveo je Kojović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.