Država želi decu, a Nišlijka jedva otvorila porodiljsko

Izvor: B92, 29.Avg.2017, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Država "želi decu", a Nišlijka jedva otvorila porodiljsko

Predstavnici Vlade Srbije uveliko govore o važnosti rađanja, jer nas je, kako kažu, svake godine za 35.000 manje.

S druge strane, porodilje dolaze u situaciju da ne mogu da dobiju naknadu za porodiljsko bolovanje, koje je nekim ženama jedini izvor prihoda, pišu Južne vesti.

Nišlijka Aleksandra Vučković je jedna od žena koja je jedva ostvarila svoje pravo, jer joj poslodavac dok je radila nije uplaćivao doprinose, a ona to nije ni znala.

Vučkovićeva >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je radila kao farmaceut i primala platu, ali je jedva ostvarila pravo na naknadu tokom porodiljskog bolovanja, jer joj bivši poslodavac pet meseci nije uplaćivao doprinose.

Za to je saznala tek kada je otišla da otvori porodiljsko bolovanje, jer i ona poput većine drugih žena nije proveravala da li poslodavac isplaćuje ono na šta ga zakon obavezuje.

Iako je zakucala na vrata gotovo svih institucija u Nišu, tvrdi da niko nije hteo da joj pomogne, pa je sama i sa malom bebom morala da “juri” bivšeg poslodavca.

U terenskoj kontroli Poreske uprave, gde su je na kraju uputili, rekli su da nije “ni prva ni poslednja kojoj nisu uplaćivani doprinosi”. Da nije ostala u dobrim odnosima sa bivšim poslodavcem, kaže, ne bi ni mogla da ostvari pravo na porodiljsko bolovanje.

Zbog toga što se nadležnima već obraćala kada je imala problem da otvori porodiljsko bolovanje, a niko joj nije pomogao, Vučkovićeva kaže da će se sada obratiti Sudu.

Iako u njihovoj nadležnosti nije da kontrolišu da li poslodavci uplaćuju doprinose zaposlenima, u niškoj Inspekciji rada kažu da građani mogu da im se obrate ukoliko imaju probleme na poslu, a oni će zahteve dalje uputiti onim institucijama koje su nadležne.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.