Država više ne plaća staž

Izvor: Večernje novosti, 20.Dec.2012, 23:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Država više ne plaća staž

Najmanje 180.000 radnika kojima gazde u ovom času ne plaćaju socijalno neće imati ”sreće” kao što je imalo 421.604 njihovih kolega, kojima je država prethodnih godina uplaćivala zaostali radni staž. Budžetom za 2013. godinu nije predviđen ovakav izdatak. - Pravo na povezivanje staža imali su radnici preduzeća sa većinskim društvenim vlasništvom i odluku o tome je donosila Vlada Srbije - objašnjava Dragi Vidojević, državni sekretar Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << politike. - Samo u prošloj i ovoj godini je to koštalo 37,8 milijardi dinara, ali je u aprilu 2012. Ustavni sud doneo presudu da takva rešenja nisu zakonita i da se takve odluke ubuduće moraju regulisati samo u Skupštini, i to zakonima, a ne odlukama. Istovremeno je, podseća Vidojević, bilo prigovora i na to što su ovu privilegiju imali samo radnici državnih preduzeća koja su se pripremala za privatizaciju, a ne i oni iz privatnog sektora, čime je napravljena diskriminacija. - Ako bi se danas popisali svi radnici kojima su poslodavci ostali dužni uplate za doprinose, njihov bi broj sigurno bio značajan, a povezivanje staža svima je skupa stavka za državu - ocenjuje Vidojević.PROSEK - DVE GODINE I TRI MESECA U Penzijskom fondu Srbije podsećaju i da je prva odluka o povezivanju radnog staža doneta još 2003. godine, kada je donet Zakon o povezivanju staža, koji se odnosio na period od 1. januara 1991. pa do 31. decembra 2003. godine. U tom ciklusu je svakom radniku u proseku uplaćeno po dve godine i tri meseca. Oni koji su uhvatili poslednji voz pre nego što je Ustavni sud oglasio kraj ovoj praksi, neće morati da vraćaju novac državi, niti će im Fond PIO brisati staž jer, kako kažu u ovom ministarstvu, pravila se neće menjati retroaktivno. A koliko je ceo ovaj paket koštao državu najbolje se vidi iz računice po kojoj je od 2004. do 2012. državu povezivanje staža ukupno stajalo 60 milijardi dinara. Među preduzećima kojima je država davala bespovratnu pomoć su i 173 firme sa 11.634 radnika, kojima je država dala povlašćeni kredit, uz obavezu da novac vrate za četiri godine, uz jednogodišnji grejs period i kamatu od 8,5 odsto na godišnjem nivou. Dugove je, međutim, počela da vraća tek svaka deseta. KAZNE POŠTENIMA, NAGRADE GUBITAŠIMA DareŽljivost države plaćaju najpoštenije firme koje su uredno, svih ovih godina, plaćale svoje obaveze - ocenjuje Nebojša Atanacković iz UPS. - Svima njima se šalje loša poruka jer država nagrađuje gubitaše, kojima je ona gazdovala, a istovremeno kažnjava preduzeća koja kasne sa uplatama.

Nastavak na Večernje novosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Država više ne plaća staž

Izvor: NoviMagazin.rs, 20.Dec.2012

Najmanje 180.000 radnika kojima poslodavci u ovom času ne plaćaju socijalno neće sledeće godine moći da računaju da će im država to nadoknaditi, kao što je činila za 421.604 njihovih kolega, kojima je iz budžeta uplaćen zaostali radni staž.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.