Država uz policiju u borbi protiv mafije

Izvor: RTS, 21.Jan.2009, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Država uz policiju u borbi protiv mafije

U Srbiji deluje između 30 i 40 kriminalnih grupa o kojima policija i službe bezbednosti znaju sve, ali za njihovo razbijanje i hapšenje nemaju dokaze, izjavio ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić. Država mora da stane uz policiju u borbi protiv organizovanog kriminala.

Potpredsednik vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić istakao je da u Srbiji deluje između 30 i 40 kriminalnih grupa o kojima policija i službe bezbednosti znaju sve, ali nemaju dokaze >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << za njihovo hapšenje.

"Možda pretenciozno zvuči, ali MUP i službe znaju sve. Imamo kompletan uvid u podzemlje. Obični ljudi će pitati zašto ih onda ne hapsimo. Pa, zato što su nam neophodni dokazi", objasnio je Dačić u intervjuu današnjem listu "Pres".

Za efikasnu borbu protiv organizovanog kriminala najvažnije je da se spreči da "procure" informacije o budućim akcijama policije.

Dačić je naveo da u organizovani kriminal policija nije uračunala sve grupe u kojima ima najmanje tri povezane osobe, već one koje se bave teškim oblicima kriminala, pre svega, trgovinom narkoticima, oružjem i ljudima, kao i grupe povezane sa klasičnim kriminalom, ubistvima i razbojništvima.

Ministar policije je naveo da kriminalnih grupa ima najviše u Beogradu i da se u Srbiju prenosi delovanje organizacija iz zemalja u susedstvu.

Na prostoru bivše Jugoslavije od bratstva i jedinstva naroda ostao je samo "unitarizam kriminalaca", a Beograd je jedno vreme služio kao mesto za obračun kriminalaca iz drugih država.

Zajednička akcija

"Mi ćemo na sednici Saveta za nacionalnu bezbednost prezentovati saznanja policije o organizovanom kriminalu i zatražiti da država čvrsto stane uz policiju u sveobuhvatnoj borbi protiv mafije. Ne može se uspešno boriti protiv organizovanog kriminala, ukoliko iza toga ne stoji cela država", istakao je Dačić.

Postoji dogovor da to pitanje bude državni projekat, jer je očigledno da organizovani kriminal celoj državi "baca rukavicu u lice" i poručio da "niko nije jači od države".

Doneta je odluka da MUP i službe bezbednosti objedine svoja saznanja o organizovanim kriminalnim grupama, rekao je Dačić i objasnio da će to biti skup kriminalističkih informacija za operativnu upotrebu, ali da to nije nikakav spisak za hapšenje.

"Sigurno je da će ovakva naša akcija, plus početak primene Zakona o oduzimanju imovine stečene kriminalom, naići na revolt i odgovor organizovanog kriminala", rekao je Dačić i naveo da on i drugi zvaničnici, zbog toga, stalno dobijaju pretnje.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.