Izvor: Politika, 15.Avg.2010, 00:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Država ukinula „kosovski dodatak”

Ovakva odluka uticaće da intelektualci među Srbima napuste Kosmet, smatra direktorka Doma zdravlja u Gračanici Rada Trajković

Odlukom Ustavnog suda Srbije, koja je stupila na snagu 10. avgusta objavljivanjem u „Službenom glasniku”, ukinut je „kosovski dodatak” na plate zaposlenih u institucijama države Srbije na Kosovu i Metohiji. Ustavni sud ocenio je da odluka Vlade, doneta 2003. godine, kojom je uvedeno dupliranje zarada nije ustavna i predstavlja pozitivnu diskriminaciju.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << />
U prvim reakcijama kosmetskih Srba na ovakvu odluku Ustavnog suda preovlađuje mišljenje da je štetna, ali da će je poštovati. Kako je Tanjugu rekla direktorka Doma zdravlja u Gračanici Rada Trajković, odluka Ustavnog suda Srbije uticaće da intelektualci među Srbima na Kosovu napuste taj prostor, a preostali Srbi će bez njih biti prepušteni asimilaciji. Trajković je navela da su intelektualci među Srbima na Kosovu svi oni koji održavaju sistem Republike Srbije, a među njima su lekari, profesori i službenici državnih institucija. Ona je ocenila da će šteta i udar naneti odlukom o ukidanju „kosovskog dodatka” biti više psihološka, ali i finansijska, ističući da bi Srbija trebalo da se ponaša kao Izrael, koji svojim državljanima u Gazi mesečno daje tri plate.

I direktor Zdravstvenog centra u Kosovskoj Mitrovici Milan Jakovljević izjavio je juče da je vest o ukidanju „kosovskog dodatka” izazvala ogromno nezadovoljstvo među radnicima ove zdravstvene ustanove, u kojoj radi 1500 radnika. Ipak, Jakovljević misli da to neće izazvati odlivanje kadra, jer „motivi zaposlenih u zdravstvu da ostanu na Kosovu i Metohiji prevazilaze okvire jedne ovakve odluke”.

– Radnici su teško prihvatili vest o ukidanju dodatka na zarade, ali su svesni činjenice da se odluka Ustavnog suda Srbije mora poštovati – izjavio je Jakovljević Tanjugu. On je naglasio da bi Vlada Srbije morala da pronađe modus kako bi se stimulisali radnici koji žive i rade na Kosovu i Metohiji.

Državni sekretar Ministarstva za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović ocenio je juče da se odluka Ustavnog suda mora poštovati, ali je naglasio da je jasno da „Srbi i nealbanci na Kosmetu ne žive i rade u istim uslovima kao oni u centralnoj Srbiji”.

– Ovakva odluka Ustavnog suda biće dobra prilika da se zakonom regulišu primanja zaposlenih u pokrajini, u kome će biti uzeta u obzir činjenica da radnici na Kosovu i Metohiji žive i rade u otežanim uslovima – rekao je Ivanović Beti. Na pitanje da li će odluka Ustavnog suda značiti da će već od sledećeg meseca radnici sa Kosmeta ostati bez dodatka na platu, Ivanović je odgovorio da misli da se to neće dogoditi i da „mora postojati prelazni period”. On je naveo da će u tom periodu biti izvršeno usklađivanje primanja zaposlenih koji se finansiraju iz državnog budžeta ili pronaći novo rešenje.

Kosovski dodatak počeo je da se isplaćuje još 2003. godine, uredbom Vlade Srbije. Tada je ovu „premiju” dobijalo oko 45.000 zaposlenih na Kosmetu, na čije plate je iz državne kase izdvajano 26 milijardi dinara. Ova davanja preispitana su na početku mandata aktuelne vlade i odluka je preinačena, a krajem 2008. dodatak je prepolovljen. Prosvetari, lekari, socijalni radnici i ostali koji su za posao primali dve plate, tada su u koverti dobijali jednu i po zaradu, dodatak je prepolovljen.

Uvećane zarade dobijali su svih ovih godina, osim radnika koji zaista žive na Kosovu i Metohiji i svi oni čije su institucije, na primer, privremeno izmeštene na jug Srbije. Od septembra će se njihova primanja svesti na platu kakvu primaju njihove kolege u ostatku Srbije.

M. A.

objavljeno: 15/08/2010

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.