Država raskinula dva ugovora sa Mišom Omegom

Izvor: Blic, 22.Jan.2010, 21:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Država raskinula dva ugovora sa Mišom Omegom

Agencija za privatizaciju raskinula je juče ugovore sa 18 kupaca među kojima su zvučna imena političke i biznis scene Srbije. Tu su Milomir Joksimović zvani Miša Omega i Dušan Stupar, bivši načelnik Centra državne bezbednosti za Beograd, vlasnik nekoliko vojvođanskih medija i kompanije „Univerzal holding“ iz Beograda.

Na listi političara koji su loše gazdovali nalazi se Nenad Rončević, član novosadskog DSS, i njegov kolega iz Beograda Nenad Popović, takođe >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << član DSS i predsednik „ABS holdinga". Agencija za privatizaciju ostala je kratka za nešto više od 5,5 miliona evra, kolika je vrednost neplaćenih rata.

Kako nezvanično saznajemo, iz Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja stigla je inicijativa da Agencija za privatizaciju raskine ugovore sa svim kupcima koji ih ne poštuju. Tako je 23-godišnji sin Milomira Joksimovića ostao bez hotela „Srebrnac" na Kopaoniku i „Zelenkada" na Zlatiboru, koji su u sastavu „PTT ugostiteljstvo", uz restoran „Rujno" i „Serdarev konak" na Zlatiboru i vile „Poštanski dom" u Vrnjačkoj Banji.

„PTT ugostiteljstvo" je pretprošle godine kupila izvesna Dubravka Đorđević iz Novog Sada za 820 miliona dinara, a tri meseca kasnije ugovor ustupila Milanu Joksimoviću. Ugovor je juče raskinut jer Joksimović nije uplatio poslednju kupoprodajnu ratu od 617.553 evra. U međuvremenu je dobio šest naknadnih rokova da bi platio drugu ratu, dva naknadna roka da bi nastavio kontinuitet poslovanja i četiri za socijalni program.

Porodica Joksimović ostala je i bez hotela „Palas" u Jagodini jer gotovo nijedna stavka iz ugovora nije poštovana. Miša Omega, koji je ovu firmu kupio na svoje ime, što je u njegovoj poslovnoj biografiji retkost, dobio je tri naknadna roka za kontinuitet delatnosti u ovom slučaju i šest za socijalni program. Dva puta mu je odobren dodatni rok da plati ratu, ali bukvalno ništa od svega Joksimović nije uradio.

Nenad Popović, u biznisu poznat kao uspešan privrednik, dobio je četiri naknadna roka da uplati petu ratu za preduzeće „ABS Minel" koje je kupio 2005. godine, a poslednji rok je istekao početkom jula prošle godine. Sa Popovićem je raskinut ugovor zbog neplaćanja 503.823 evra.

Slučaj „Pančevac" bio je sporan odmah posle privatizacije u februaru 2008. godine. Tada najprofitabilniji lokalni list u Srbiji kupila je Cvijeta Marković za 181 milion dinara, ali pre nego što je ušla u firmu novinari koji su na aukciji osnovali svoj konzorcijum i nisu uspeli da ga kupe pokrenuli su drugi list. Nekoliko dana po privatizaciji kolegijum Opštinskog veća Pančeva saslušao je predstavnike „sukobljenih strana" i doneo preporuke. Tadašnjoj direktorki „Pančevca" preporučeno je da podnese krivične prijave protiv „Pančevca pres" zbog ometanja poseda i samovlašća, a sugerisano joj je da pozove finansijsku policiju. Ugovor je juče raskinut jer Markovićeva nije platila drugu ratu od 362.577 evra.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.