Država otkupila Železaru

Izvor: RTS, 27.Jan.2012, 20:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Država otkupila Železaru

Vlada Srbije otkupila smederevsku železaru od američke kompanije "Ju-Es Stil" za jedan dolar. Cilj da se očuva proizvodnja i radna mesta za više od pet hiljada zaposlenih, kaže premijer Cvetković. Železara nema nikakva zaduženja i kredite prema bankama.

Vlada Srbije otkupila je smederevsku železaru od kompanije "Ju-Es Stil", sa ciljem da očuva proizvodnju i radna mesta za više od pet hiljada zaposlenih, saopštio je premijer Mirko Cveković.

Šef Radne grupe >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << za Železaru Dušan Nikezić istakao je da će se nastojati da se održi isti nivo proizvodnih aktivnosti, odnosno, da u radu bude jedna visoka peć, kao i valjaonica.

Nikezić je rekao da je kapacitet Železare oko 2,2 miliona tona čelika godišnje, ali je proizvodnja iznosi oko milion tona i najavio da će se pokušati održati taj proizvodni nivo.

Železara u Smederevu raspolaže sa obrtnim kapitalom u vrednosti od 100 miliona dolara, dok je procenjena vrednost osnovnih sredstava oko 250 miliona dolara, naveo je Nikezić.

Rečeno je i da će Železara promeniti ime i da se više neće zvati "Ju es stil Srbija", ali još se nije razmišljalo koji će biti njen novi naziv.

Na konferenciji za novinare, premijer je rekao da "vlada nema nameru da u dugom periodu bude vlasnik i da će se u narednom razdoblju skoncentrisati na traženje strateškog partnera".

Za simboličnu cenu od jednog dolara Vlada Srbije je dobila kompletna osnovna sredstva u železari i neto obrtna sredstva od 100 miliona dolara, naveo je Cvetković.

"Železara nema nikakva zaduženja i kredite prema bankama", napomenuo je Cvetković.

Premijer je najavio da će sporazum o kupovini železare u Smederevu od "Ju Es Stila" biti potpisan u utorak, 31. januara.

Upitan šta će biti sa radnicima i da li će biti smanjenja plata, Cvetković je rekao da "za sada nema planova da se menja status radnika" i da se oni neće "naći na ulici".

Premijer je rekao da je Vlada u poslednje tri godine održavala redovne kontakte sa kompanijom "Ju-Es Stil" koja im se požalila na teškoće u poslovanju zbog svetske ekonomske krize.

"Ju-Es Stil je zbog toga odlučio da ode iz Srbije, a Vlada je rešila da otkupi Železaru, jer će mnogo lakše pronaći strateškog partnera ako Železara radi", rekao je Cvetković.

On je istakao da je Železara Smederevo jedan od najvećih izvoznika u Srbiji.

Premijer je rekao da je otkup Železare bio "iznuđen potez" i da je cilj vlade da održi proizvodnju i pronađe strateškog partnera. "Bili bismo srećni kad bismo u roku od 15 dana mogli da pronađemo strateškog partnera", rekao je Cvetković.

Od dve visoke peći u smederevskoj železari jedna je stavljena u režim takozvanog tihog hoda. Od 9. januara zaposleni u fabrici rade četiri dana sedmično, dok za peti dan dobijaju 60 odsto plate.

"Ju-Es-Stil Srbija" zapošljava oko 5.500 radnika, ima učešće od pet odsto u ukupnoj srpskoj proizvodnji, a oko 14 odsto u izvozu.

Gradonačelnik Smedereva: Mudar potez

Gradonačelnik Smedereva Predrag Umičević zahvalio je Vladi Srbije na "mudrom potezu".

"Strah Smederevaca je nešto što sada može da ostane iza nas jer bi zatvaranje fabrike za grad značilo jedan privredni i ekonomski moratorijum, jer je 5.000 ljudi zaposleno u fabrici", rekao je Umičević agenciji Beta.

Gašenje fabrike bilo bi tragično po građane Smedereva, kazao je Umičević.

Privrednik Toplica Spasojević smatra da je odluka Vlade da otkupi Železaru "iznuđeno rešenje" koje je, ipak, bolje od potpunog prestanka rada fabrike.

"Mislim da je najvažnije da se nastavi sa radom, mislim da je najvažnije da ne prestane i da se ne uruši sve to što postoji tamo i sa materijalnog i ljudskog aspekta", rekao je Spasojević.

Ekonomski analitičar Milan Kovačević ocenio je da odluka Vlade nije dobra jer bi država trebalo da dovrši privatizaciju, a ne da ulazi u kupovinu kapitala.

"Ako je država otkupila Železaru sa svim obavezama za jedan dolar, to je više plaćeno nego kad je" Ju-Es Stil" kupio za 23 miliona bez ikakvih obaveza", kaže Kovačević.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.