Izvor: B92, 14.Nov.2008, 05:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Država oprašta kamatu na porez

Beograd -- Država je spremna da poreskim dužnicima oprosti čak 183 miliona evra, pod uslovom da oni do sredine naredne godine plate glavnicu poreza, pišu Večernje novosti.

Ova odluka je, zapravo, posledica nedavno donetog zakona koji je Vlada Srbije ponudila parlamentu još u prošlom sazivu, ali se, zbog raspisanih izbora, na njegovo usvajanje čekalo do ovog oktobra.

Kamate se, zapravo, potpuno brišu svim poreskim obveznicima koji svoj osnovni dug plate do 31. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << decembra ove godine; 75 odsto kamate se otpisuje ako se glavnica izmiri do 31. marta iduće godine; 50 odsto kamate se briše ako se osnovni dug plati do 30. juna 2009. godine.

Ovo važi za sve one koji nisu izmirili svoje poreske obaveze do 31. decembra prošle godine, mada zakon predviđa da u grupu onih koji mogu da se oslobode balasta zaostalih kamata, koje su u nekim slučajevima dostigle i iznos veći od osnovnog duga, uđu i firme i građani koji nisu izmirili obaveze do dana podnošenja zahteva.

Otpis kamata moguć je za sve poreze koji su predviđeni za građane i privredu.

Pojedine obaveze poreskih dužnika, a raniji podaci Ministarstva finansija govore da više od 35.000 preduzetnika i oko 20.000 firmi ima dugovanja prema Poreskoj upravi, nastale su početkom devedesetih godina prošlog veka.

U svakom slučaju, zahtevi za otpis kamata na zaostale poreske dugove podnose se u svim filijalama Poreske uprave.

Računa se da će na ovaj način biti olakšano funkcionisanje mnogih firmi, s obzirom na to da su neki uzimali i kredite kako bi se oslobodili zaostalih, a inače vrlo visokih, zateznih kamata.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.