Izvor: Blic, 29.Sep.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Država opet Miloševićima poklanja vilu

Država opet Miloševićima poklanja vilu

Tajno, u omanjem kombiju, u pratnji policije, Milici Gajić, supruzi Marka Miloševića, pre pre petnaest dana prosleđene su iz Haga sve stvari Slobodana Miloševića, knjige, odela, kravate... zapakovane u paketima. Među njima, međutim, tvrdi Rasim Ljajić, šef Nacionalnog saveta za saradnju sa Tribunalom, nije bilo i Miloševićeve smrtovnice.

Za tim dokumentom Javno republičko pravobranilaštvo navodno bezuspešno traga >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << već više od mesec dana i tako pravda zašto nije obnovilo proces o oduzimanju vile u Užičkoj 34 od porodice Slobodana Miloševića.

Bivši predsednik SRJ je kuću, koja se danas procenjuje na pet miliona evra, dobio uz pomoć falsifikata, tri dana pre bombardovanja, za sumu od 9.000 maraka. Državni pravobranilac pokrenuo je postupak pred Drugim opštinskim sudom za oduzimanje vile nakon 5. oktobra, da bi postupak pre pet meseci bio prekinut zbog smrti tuženog!

- Kako je onda sudija Drugog opštinskog suda prekinuo postupak pozivajući se na smrt tuženog, kada nigde nema dokaza o njegovoj smrti - pita Gordana Mihailović, bivša predsednica Drugog opštinskog suda koja je ukazala na mogućnost da pravobranilaštvo koristi smrtovnicu kao pokriće za izbegavanje nastavka procesa.

Pre skoro pet meseci, sudija Drugog opštinskog suda Marina Klarić potpisala je rešenje Pbr.2018/05, određujući prekid postupka.

- U građanskom postupku se neke činjenice koje nisu sporne ne dokazuju. Opšte je poznata činjenica da je Milošević umro i ko su njegovi naslednici. Ne dokazujemo valjda u parničnom postupku da je Zemlja okrugla. Prvo su imali problem kako da uruče poziv Miloševiću. Sada opet imaju neki problem. Sramota me je što sam nekada bila predsednik tog suda i što taj proces toliko traje - kaže Mihailovićeva i zaključuje da ne zna da li je to nesnalažljivost, neznanje ili način da se opstruira proces.

U svakom slučaju, dokaz o smrti Miloševića, tvrdi, postoji u činjenici da je postupak prekinut.

Sama smrtovnica izdata je u Hagu, objašnjavaju u našem diplomatsko-konzularnom predstavništvu, neposredno nakon smrti bivšeg predsednika, i to u tri primerka.

- Jedan je diplomatskim kanalima upućen nadležnim organima Srbije - kažu u Ambasadi u Holandiji, ne precizirajući kome.

Kako tvrdi Miša Ognjanović, jedan od Miloševićevih advokata, drugi primerak dat je Miloševićevoj porodici.

- Niko od nas advokata je ne poseduje, niti je može imati. A porodica, takođe, nema nikakvu obavezu da dostavi smrtovnicu nadležnim organima i nadležnoj opštini, niti je to iko od njih tražio. A i zašto bi, kada je diplomatskim putem smrtovnica stigla do matičara Savskog venca koji je trebalo na bazi te dokumentacije da izvrše upis u knjigu mrtvih - kaže Ognjanović.

- Milošević nije upisan u knjigu mrtvih u opštini Savski venac. Pojavljivali su se predstavnici SPS, tako su se predstavili, sa inostranom umrlicom koja je bila nepotpuna i koju nisu želeli da ostave. Kada smo rekli da moraju da ostave taj dokument da bismo mogli da upišemo činjenicu smrti, odustali su od upisa. Iz Haga nismo dobili ništa, a nije u našoj nadležnosti da tražimo dokaz o smrti - kaže Gordana Milanović, načelnik Matične službe opštine Savski venac.

Sigurno je, međutim, da porodica bivšeg predsednika Jugoslavije nije angažovala Ognjanovića, niti bilo kog drugog advokata povodom ostavinske rasprave i da je mora inicirati republički pravobranilac.

- Za porodicu je još rano razmišljanje o ostavinskoj raspravi i ona o tome ne razmišlja. A što se tiče postupka pred Drugim opštinskim sudom, niko još nije angažovan. Koliko znam, postupak nije nastavljen - kaže Ognjanović.

Zdenko Tomanović, takođe advokat Miloševića, potvrđuje da ni njega porodica nije angažovala vezano za ostavinsku raspravu niti ga je pozvala da se priprema za eventualni nastavak postupka.

Ukoliko se takav dokument izgubio negde u Srbiji, a nije ga neko 'slučajno' zaturio, čitav problem mogao je biti rešen jednostavnim i brzim potezom. Da su problem želele da reše, i nastave postupak oduzimanja vile, vredne pet miliona evra, lokalne pravosudne vlasti obratile bi se Tribunalu sa zahtevom da im prosledi dokaz o Miloševićevoj smrti.

- Nije mi poznato da je takav zahtev upućen Tribunalu. Ali, sasvim je sigurno da lokalni sudovi mogu da zatraže bilo koji dokument od Tribunala, njihov zahtev će biti razmatran, a dokument poslat veoma brzo - kaže Aleksandra Milenov, portparol Tribunala u Hagu.

Pravdajući se da ne opstruiraju proces, u pravobranilaštvu kažu da ne mogu oni da kontaktiraju sa međunarodnim sudom, već da to mora da ide preko Nacionalne kancelarije za saradnju sa Tribunalom i preko Ministarstva inostranih poslova. Ali, ne samo da im nisu poslali takav zahtev, već nemaju odgovor ni na pitanje da li će i kada to učiniti.

- Mi još uvek nismo dobili zvanični odgovor od opština Požarevac i Savski venac da li taj dokument postoji kod njih. Iz vaših novina smo saznali da nemaju taj dokument, ali za nas je važeći samo zvanični izveštaj. I još uvek čekamo - kažu u pravobranilaštvu.

Tanja Nikolić-Đaković

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.