Država oduzima decu i zbog nemaštine (5): Roditeljima vezane ruke

Izvor: Vesti-online.com, 23.Mar.2018, 04:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Država oduzima decu i zbog nemaštine (5): Roditeljima vezane ruke

Zakon o zaštiti prava dece roditeljima u velikoj meri vezuje ruke i ograničava ih u vaspitavanju dece. Zbog raznolikog tumačenja pojedinih odredbi, deca mogu završiti u hraniteljskim porodicima i domovima zbog najmanje sitnice. Ukoliko detetu ne dozvolite da izađe napolje jer, na primer, nije završilo domaći zadatak, vi ste ograničili njegovu slobodu i prekršili zakon. Roditelji se pitaju da li ovaj zakon ima za cilj zaštitu dece ili potpuno urušavanje vaspitnih vrednosti.

>> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << />Deci, koja se sa svojim vršnjacima igraju u parku ili ispred zgrade, ostaće samo uspomene starijih generacija, zbog toga što prema zakonu deca do deset godina starosti moraju imati neprestani nadzor odraslih. Ako ste mislili da pošaljete svog mališana od devet godina do obližnje prodavnice kako biste ga naučili samostalnosti, razmislite još jednom, jer to nije dozvoljeno.

Svaki oblik fizičkog kažnjavanja dece je strogo zabranjen. Ali, da li zaista treba oduzeti dete roditelju koji je svoje dete udario po zadnjici jer se histerično bacalo po podu? Zakon je usmeren isključivo na mališane, a svaki vid krivice se prebacuje na roditelje, iako je opštepoznato da nisu samo majke i očevi ti koji oblikuju ponašanje mališana, već i prosvetni radnici, mediji, okolina.

Roditelji se pitaju da li zakon sme da zadire u vaspitavanje dokle god ono ni na koji način suštinski ne ugrožava dete?

Siromaštvo se nigde ne navodi kao uzor, ali je jasno da je za mnoge socijalne radnike upravo ono glavni okidač za izmeštanje dece iz porodica.

- Izmeštanje deteta iz primarne porodice je mera za kojom Centar za socijalni rad kao organ starateljstva poseže u situacijama kada je dete životno ugroženo, ili kada postoji razuman povod da se veruje da bi nepreduzimanjem ove mere dete bilo izloženo daljem ozbiljnom ugrožavanju. Zaštita dece je uvek na prvom mestu i uvek se procenjuje šta je najbolje za njih - navodi se u odgovoru Centra za socijalni rad na pitanje kada se dete izmešta iz porodice. O tome koji su to razumni povodi, kao i šta se vodi pod životnu ugroženost, nije jasno definisano.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.