Država ne priznaje diplome sa Zukorlićevog univerziteta

Izvor: N1 televizija, 25.Okt.2016, 19:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Država ne priznaje diplome sa Zukorlićevog univerziteta

Nacionalni savet za visoko obrazovanje utvrdio brojne nepravilnosti na Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru, koji je osnovao Muamer Zukorlić. Država i dalje neće priznavati diplome, ali univerzitet može da upisuje studente.

Država i dalje neće priznavati diplome univerziteta koji je u Novom Pazaru osnovao tadašnji muftija Muamer Zukorlić. Izuzetak je engleski jezik i književnost. Između ostalog, Savet nije mogao da izda petogodišnju akreditaciju i zbog toga što >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << su veliki deo nastavničkog kadra - stranci, koji ne mogu da dobiju dozvolu za rad u Srbiji na duže od godinu dana.

Oni koji su se odazvali pozivu za upis Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru sada su u problemu, iako je pre nepunih mesec dana predsednik tog univerziteta Muamer Zukorlić uveravao u suprotno. “Postoji volja da se to pitanje reši i mislim da je to nešto od opšteg interesa”, rekao je tada Zukorlić.

Stručnjaci okupljeni u Nacionalnom savetu za visoko obrazovanje mislili su drugačije između ostalog i zato što na Internacionalnom univerzitetu isti profesor predaje na informatici, ekonomiji, pravu, pedagogiji i psihologiji.

Mediji iz odluke izdvajaju da je jedan od profesora magistrirao i doktorirao u roku od mesec i po, dok je jedna profesorka izabrana u redovno zvanje, a bila je član sopstvene komisije za izbor...".

Predsednik Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje Dejan Popović kaže da je drugi problem vezan za to da je dobar deo nastavnika stekao doktorat na samom Univerzitetu u Novom Pazaru, a pre nego što je akreditacija dobijena. “Dakle, stvoren je jedan začarani krug”, ističe Popović.

Glavna menadžerka Internacionalnog univerziteta Elma Elfić Zukorlić za N1 tvrdi da se ta kuća suočila sa medijskom invazijom laži i poluistina.

“Gnusna je laž da je neko magistrirao i doktorirao za mesec i po dana na ovom Univerzitetu. Kao što je laž da su nam profesori bez naučnih referenci. Ovo je posledica stare politike opstrukcije ovog Univerziteta koju predvodi bivši rektor i sadašnji direktor Državnog univerziteta u Novom Pazaru koji istovremeno predsedava Komisijom za akreditaciju”, poručuje Elma Elfić Zukorlić.

Internacionalni univerzitet Muamera Zukorlića može ponovo da aplicira za akreditaciju ali i da, u međuvremenu, prima studente na neakreditovane studije, objašnjava Dejan Popović.

“Univerzitet u Novom Pazaru funkcioniše već 13 godina nezavisno od akreditacije na osnovu rešenja koje je donelo Ministarstvo. Ovde se radi o situaciji da nije akreditovan jedan deo studijskih programa a oni imaju, čini mi se, dva akreditovana studijska programa u ovom trenutku. Ostaje prema tome da se vidi kako će Ministarstvo na sam način funkcionisanja univerziteta reagovati”, objašnjava on.

Zukorlić je osnovao Internacionalni univerzitet 2002. godine, a sada se pojavljuje samo kao njegov predsednik. Četiri godine kasnije pod pokroviteljstvom Vlade u Novom Pazaru je nikao Državni univerzitet koji je baš danas obeležio desetogodišnjicu postojanja.

Zukorlić je najavio danas da će podneti žalbu Upravnom sudu na odluku Nacionalnog saveta za visoko obrazovanju, ocenivši da je reč o “sprezi korupcije, monopola i šovinizma”.

Izvor: N1info

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Zukorlićev univerzitet i dalje bez akreditacije

Izvor: N1 televizija, 25.Okt.2016

Nacionalni savet za visoko obrazovanje utvrdio brojne nepravilnosti na Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru, koji je osnovao Muamer Zukorlić. Država i dalje neće priznavati diplome, ali univerzitet može da upisuje studente...Izvor: N1info

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.