Država ne može da plaća stare dugove

Izvor: RTS, 06.Maj.2009, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Država ne može da plaća stare dugove

Srbija u vreme ekonomske krize mora da reši uslove za firme koje rade. Ne mogu se plaćati dugovi iz prošlog veka, i to važi za sve radnike, izjavio je u Kragujevcu ministar ekonomije Mlađan Dinkić. Zdravstveno stanje 12 ranika iz fabrike "Partizan" sve je teže. Najugroženije je troje kožara. Samostalni sindikat Srbije podržao svoje kolege.

Radnici fabrike kože "Partizan" koji već petnaesti dan štrajkuju glađu, odustali od namere da za proslavu Dana Kragujevca na >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << nosilima protestuju ispred Skupštine grada, jer bi, po rečima lekara, taj napor bio poguban za njihovo zdravlje.

Savez samostalnih sindikata Srbije zatražio je danas od Vlade Srbije da odmah pozitivno reši zahteve radnika kragujevačke fabrike kože "Partizan".

Sindikat ocenjuje da su radnici prinuđeni da organizuju štrajkove i proteste u cilju ostvarivanja svojih prava koja su im uskraćena zbog loše sprovedene privatizacije.

U saopštenju Predsedništva Samostalnog sindikata se od predsednika Srbije traži da iskoristi svoj autoritet i zahteva od Vlade i ostalih državnih organa da preduzmu sve što je neophodno i time prekinu štrajk glađu kragujevačkih radnika.

Najavljeno je i da će, ukoliko ne budu pozitivno rešeni zahtevi kragujevačkih radnika, lokalna sindikalna centrala u Kragujevcu 8. maja organizovati protest solidarnosti, a da će Savez samostalnih sindikata pozvati radnike iz cele Srbije da iz istog razloga dođu 11. maja u Kragujevac.

Zdravstveno stanje dvanaest radnika sve je teže. Najugroženije je troje kožara, kojima je zbog srčanih problema savetovano da odmah prekinu štrajk i hitno budu prebačeni u Klinički centar, ali su oni to odbili.

Ministar ekonomije Mlađan Dinkić rekao je da ako bi država uplatila staž, otvorila bi se "pandorina kutija".

"Mi u ekonomskoj krizi moramo da rešimo uslove postojećih firmi koje rade. Ne možemo plaćati dugove iz prošlog veka. To važi za sve radnike", naglasio je Dinkić. 

Pregovori o rešavanju radničkih zahteva trebalo bi da budu nastavljeni u petak u Beogradu, ali Štrajkački odbor pokušava da razgovore zakaže već za sutra, jer se zdravstveno stanje radnika koji štrajkuju glađu, i od toga, uprkos svemu, ne odustaju, iz časa u čas pogoršava.

I posle sastanka nastavili štrajk 

Članovi sindikata razgovarali su u ponedeljak sa predstavnicima nadležnih ministarstava, Poreske uprave i Akcijskog fonda, ali i posle sastanka u Beogradu tekstilci su nastavili štrajk glađu. 

Posle tri sata neuspelih pregovora u Poreskoj upravi, radnike "Partizana" primio je ministar rada Rasim Ljajić, kojem je predata celokupna dokumentacija o, kako kažu, malverzacijama u privatizaciji fabrike.

Šef Kriznog štaba za radne odnose pri Ministarstvu za rad i socijalna pitanja Srbije Saša Perišić izjavio je da su na sastanku bili i predstavnici Poreske uprave i Akcijskog fonda, ali da nije bio vlasnik te fabrike niti neki njegov predstavnik, kao i da do kraja sedmice očekuje naredni sastanak.

Na naredni sastanak biće pozvan i vlasnik fabrike koža "Partizan" iz Kragujevca.

Radnici su se odrekli neisplaćenih plata za poslednjih osam godina i traže da im se poveže radni staž, jer su mnogi od njih još prošle godine stekli uslov za penziju, kako bi im se dozvolio dobrovoljni odlazak iz Fabrike, za 200 evra po godini staža.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.