Država mora da se bori protiv nameštanja mečeva

Izvor: Studio B, 15.Mar.2012, 16:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Država mora da se bori protiv nameštanja mečeva

Generalna direktorka novog Direktorata za razvoj demokratije Saveta Evrope Snežana Samardžić Marković izjavila je da države imaju obavezu da se bore protiv nameštanja utakmica i nelegalnog klađenja.

"To nije problem samo u našoj zemlji, mnogi savezi ne mogu sami da se izbore s tim. Kada imate prefiks 'nelegalno' ne mogu samo nevladine organizacije da reše problem. Zato je važno da postoji Konvencija kao standard i da sve zemlje na isti načina bore.

To je jedini >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << način da se stane na put toj pošasti", rekala je bivša ministarka sporta Srbije na 12. Konferenciji ministara sporta Saveta Evrope u Beogradu. Ona je dodala da je obaveza Vlada da se uključe u regulisanje problema i da je na Konferenciju došlo mnogo delegacija, među kojima i predstavnici evropskih kladionica.

"Konferencija je važna i ima višestruki značaj, jer u planu je da se predstavi studija izvodljivosti i donošenje Evropske konvencije o nameštanju mečeva i nelegalnog klađenja. Biće priče i o Konvenciji nasilja o sportu, koja je doneta pre 20 godina i koja je dala rezultate. Ali, došlo je do promena i ovo je novo vreme. To nije samo pitanje sporta, već i stanja u društvu", rekla je Samardžić - Marković.

Samardžić Marković je istakla da pojedine zemlje nisu za donošenje Konvencije, jer ne žele nove obaveze. "Male zemlje poput Srbije ponekad imaju problema da se izbore sa tako krupinim međunarodnim problemima. Imam ambiciju da ona bude doneta i da se zove Beogradski proces, baš kao što postoje Mastriht i Lisabon". Ona je dodala da će jedna od tema biti međusobni odnosi Evropske unije i Saveta Evrope.

Na konferenciji učestvuje više od 180 delegata iz cele Evrope, od kojih su većina ministri sporta, a kao jedan od učesnika u popodnevnim časovima najavljen je i predsednik UEFA Mišel Platini. Potpredsednica Vlade Srbije Verica Kalanović otvorila je danas u Beogradu 12. konferenciju ministara sporta Saveta Evrope, na kojoj je centralna tema pitanje nameštanja rezultata utakmica, a razgovaraće se i o problemima ilegalnog klađenja i sprečavanja nasilja u sportu.

Tokom konferencije biće predstavljena studija o izvodljivosti stvaranja pravnog okvira u kome bi se posebno regulisala oblast nameštanje rezultata. "Jedino udruženim snagama možemo da stignemo do rešenje i ubeđena sam da složnim radom rezultati neće izostati. Sport je oličenje jedne nacije, Srbija slavi sport i svoje sportiste, a poštuje i pamti velike rezultate drugih nacija", rekla je Kalanović.

Ona se u ime Vlade zahvalila Savetu Evrope što je Srbiji ukazao domaćinstvo ovakve konferencije. "Ova konferenciaj je mesto gde će doći do dodatne saradnje između nas i Saveta Evrope čiji smo članovi i EU, čciji članovi treba da postanemo", istakla je Kalanović.

Tokom konferencije razmatraće se i saradnja između Saveta Evrope i Evropske unije, kao i tema jačanja kapaciteta praćenja sprovođenja Evropske konvencije o sprečavanju nasilja u sportu. Ova tema je od posebnog značaja, jer je inicijativa za izmenu i dopunu Konvencije potekla od predstavnika Republike Srbije.

Zamenik generalnog sekretara Saveta Evrope Mod de Bore Bukikio rekla je da Srbija odavno podrržava međunarodni rad u oblasti sporta . "Konferencija se održava u važnom trenutku, uoči letnjih olimpijskih i paraolimpijskih igara u Londoni i EP u fudbalu u Ukrajini i Poljskoj. U poslednje veme imalo smo nekoliko slučajeva nasilja i nameštanja i ova tema ne tiče se samo profesionalnih sportista, već pogađa i takmičare na nižim nivoima i mlade sportiste. Sport okuplja muškarce i žene, stare i mlade, ljude različitih socijalnih sredina i verskih ispovesti i glavni je vezivni element Evrope u razvoju demokratije i vladavine ljudskih prava", rekla je Bukikio.

Predsedavajuca podkomiteta za omladinu i sport parlamentarne skupštine Saveta Evrope An Braser istakla je da postoji velika zabrinutost, jer su u poslednje vreme sve primetnije negativne pojave u sportu. "Sport privlači milione ljudi širom sveta, sportska takmičenja postala su veliki događaji koji mobilišu znatne resurse, a usled sve veće komercijalizacije to motiviše i "loše momke" da pronađu svoj interes za profit. Moramo ozbiljno da se suočimo sa pretnjama jer nam vreme ističe", poruzčila je Braser.

Na konferenciji učestvuje više od 180 delegata iz cele Evrope, od kojih su većina ministri sporta, a kao jedan od učesnika u popodnevnim časovima najavljen je i predsednik UEFA Mišel Platini.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.