Država kriva za poskupljenje mesa

Izvor: Blic, 05.Okt.2008, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Država kriva za poskupljenje mesa

Masovni pokolj svinja početkom ove godine, monopol proizvođača i nespremnost države da interveniše učiniće da građani Srbije do Nove godine kupuju najskuplju svinjsku šniclu u poslednjih nekoliko decenija. Do kraja 2008. godine čeka nas još jedno poskupljenje, a naznake da bi meso moglo biti jeftinije vezuju se tek za februar iduće godine.



Iako je većina građana očekivala da će pad cena goriva i dobar ovogodišnji rod doneti i niže cene svih vrsta namirnica, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << stanje na tržištu pokazuje drugačiju sliku.

Rekordna cena tovljenika

Tako nezapamćeno visoke cene poslednjih dana beleži upravo svinjsko meso, zbog čega će građani Srbije 2009. godinu,po svemu sudeći,dočekati uz manje tradicionalnog pečenja na trpezi. To potvrđuju i sami klaničari koji zbog nestašice tovljenika do kraja godine najavljuju novo poskupljenje ne samo svinjskog mesa već i mesnih prerađevina. Svinjetina će, po svemu sudeći, poskupeti za pet, dok će cene mesnih prerađevina biti korigovane za najviše 10 odsto.

- Niko ne pamti kada su žive svinje bile skuplje od žive junadi, a to nam se upravo sada dešava. Iako smo očekivali pad cena mesa i pojavu novih svinja u oktobru, svinja na tržištu jednostavno nema. A nedostatak sirovine odražava se na sve, jer masti, na primer, nigde nema. Ne znam od čega ćemo praviti prerađevine. Uopšte, sve je teže i teže - kaže Spomenka Ivetić iz „Agrimesa".

Najviše jedemo svinjetinu

Koliko je svinjsko meso zastupljeno u ishrani građana Srbije govori podatak da građani Srbije godišnje troše između 280.000 i 300.000 tona svinjetine, dok ukupna proizvodnja svih vrsta mesa u Srbiji iznosi 450.000 tona. Ostatak potrošnje čini junetina sa 90.000 tona godišnje, zatim slede piletina i jagnjetina.

Ona napominje da je tokom pretprošle nedelje došlo do novog poskupljenja tovljenika, zbog čega u ovoj kompaniji za danas spremaju nove cenovnike.

- Cene sveže svinjetine i junetine biće korigovane za nekih 20 dinara, čime ćemo se izjednačiti sa cenama u drugim objektima, koje su već korigovane. Posle ovoga, verovatno će doći do još jednog poskupljenja, ali ne preteranog. Cene zavise i od potražnje, a potražnje odavno nema jer su ljudi zbog poskupljenja jednostavno izbacili meso iz upotrebe. Druga je stvar sa prerađevinama koje tek treba da poskupe - kaže Ivetićeva.

Žika Stevanović, direktor kragujevačke klanice „Budućnost”, kaže da se ne pamti kada su tovljenici na tržištu bili skuplji, s obzirom na to da je njihova cena dostigla 160-180 dinara po kilogramu.

Skupa stočna hrana

- Sudeći po stanju na tržištu, do kraja godine možemo očekivati još jedno poskupljenje mesa, ali najviše za pet odsto. Međutim, ono što može da nas teši jeste da će se ovakvo stanje zadržati najkasnije do Nove godine, s obzirom na to da ulazimo u novi tov i da sve veći broj proizvođača sada masovno puni obore i farme. Tako već početkom sledeće godine treba očekivati i niže cene - objašnjava Stevanović i dodaje da kod njih kilogram svinjskog buta trenutno košta 513, a junećeg 489 dinara, kao i da će te cene zadržati do daljeg.

Stevanović naglašava da će u narednom periodu poskupeti i mesne prerađevine, i to za nekih pet do 10 odsto.

- Realno bi bilo da to poskupljenje bude i veće, ali zbog kupovne moći građana, to je nemoguće sprovesti - kaže Stevanović.

Da meso neće pojeftiniti do kraja godine potvrđuje i Milan Prostran, sekretar za agrar pri Privrednoj komori Srbije. On navodi dva razloga. Prvi je skupa stočna hrana kojom su tovljenici tokom godine hranjeni, a drugi, i možda najvažniji, jeste taj što je početkom godine znatno smanjen fond tovljenika.

- Ukoliko se cene energenata i stočne hrane ne budu menjale, meso će moći da bude jeftinije tek u prvom kvartalu sledeće godine, i to negde krajem februara. Bez obzira na to što je gorivo pojeftinilo i što je godina bila rodna, trenutno niko ne može očekivati da sada padne cena mesu. Naprosto, svinje iz ovogodišnjeg tova su se hranile kukuruzom po ceni od 16,5 dinara po kilogramu i sojinom sačmom koja je u odnosu na trenutne cene bila skuplja za 50 odsto, tako da tu nema jeftine šnicle - kaže Prostran i dodaje da je drugi razlog zašto meso ne pojeftini taj što mesa nema.

Opala proizvodnja

- U odnosu na 2000. godinu kada je uzgajano 859.000 krmača i nazimica, ove godine je zbog suše i skupe stočne hrane taj broj pao na 550.000 komada. Znači, proizvodnja je opala, a potražnja je ostala konstantna jer je u lancu ishrane kod naših ljudi, od svih vrsta mesa najzastupljenije svinjsko. U ovom trenutku bi jedino moglo biti jeftinije meso iz uvoza, i to pod uslovom da mu se skine carina od 30 odsto i odobre povlastice, ali to ne bi bilo korektno prema domaćim proizvođačima i bilo bi kontraproduktivno sa stanovišta razvoja domaće proizvodnje - objašnjava Prostran. On kaže da, ukoliko sve bude u redu, veći tov možemo očekivati tek sledeće godine.

Na konstataciju da je poskupela i piletina, Prostran kaže da ako zanemarimo krizu u „Agroživu”, to poskupljenje nije veliko, jer je sa pređašnjih 190, piletina poskupela na nekih 210 dinara, što je takođe uslovila visoka cena kukuruza iz ove godine. On napominje da je poslednjih dana došlo i do korekcije cena jaja na 12 dinara po komadu, ali da je to samo trenutno stanje izazvano lošijim vremenskim uslovima koji su nas zadesili poslednjih mesec dana.

- Seljačka domaćinstva i velike farme nemaju iste uslove uzgoja koka. Živina je pre svega osetljiva na promene temperature, a s obzirom na to da je u septembru bilo jako hladno, nošenje jaja kod koka iz seljačkih domaćinstava je izostalo. To je odmah iskoristila farmska ponuda koja je podigla cene jaja ne bi li na brzinu zaradila neki dinar više. Sada je ponovo toplo, pa će se cene jaja vratiti - kaže Prostran.

Zemlja

Svinjski but

Juneći but

Crna Gora

391,35

515,59

Hrvatska

487,47

650,07

Srbija

„Maksi"

528

519

„Jabuka"

559

499

„Intereks"

510

499

„Agrimes"

499*

499

„Buduænost"

513

489

Ne postoji konkurencija

Saša Đogović iz Instituta za ispitivanje tržišta kaže da postoji nekoliko razloga za pad cena hrane.

- Hrana je pojeftinila na globalnom nivou, kod nas je ove godine bio dobar rod, a niže su i cene inputa u poljoprivrednoj proizvodnji. Međutim, kod nas postoje inperfektnosti na tržištu, koje se oslikavaju kroz monopolsko i kartelsko ponašanje pojedinih grupa proizvođača. Tržište nam je ograničeno i ne postoji konkurencija, tako da je vrlo diskutabilno da li će i kada doći do „rikverca" cena - kaže za Đogović. On napominje da, bez obzira na to što ministar trgovine Slobodan Milosavljević poslednjih dana podvlači da mora doći do korekcije cena hrane, osim od proizvođača, mnogo toga zavisi i od države.

- Lako je pričati o dovođenju konkurencije, ali kakvu konkurenciju mi možemo očekivati ako nam na snazi ostaju iste carinske stope. To je samo jedan od tržišnih mehanizama kojim se može uticati na sniženje cena hrane. Isto tako može da se smanji i PDV, koji čini veliki državni prihod, a koga se država teško odriče zbog visoke javne potrošnje. Osim toga, i Agenciji za zaštitu konkurencije treba dati šira ovlašćenja, pa, na primer, kada se neki od velikih proizvođača koji pretenduje da izađe na zapadno tržište stavi na stub srama i etiketira kao monopolista, drugačije će se ponašati i on ali i svi drugi - objašnjava Đogović i napominje da ono što bi sada moglo da pojeftini jesu hleb, peciva i ulje, dok pad ostalih cena možemo očekivati u narednom periodu.

Cene svinja od leta skočile 60 dinara

LOZNICA - Milomir Mićanović, ugledni poljoprivrednik iz Donjeg Dobrića kraj Loznice, kaže da cena svinja u okolini Loznice iznosi od 160 do 170 dinara za kilogram, što on ocenjuje kao „jaku cenu". Poređenja radi, Milomir je početkom ovog leta svinje prodavao za svega 108 dinara po kilogramu.

- Stvar je u tome što su krmače poklane prošle godine kada su prasići koštali između 65 i 85 dinara za kilogram. Tada su uzgajivači, nezadovoljni cenama, poklali krmače i sada treba malo vremena da se obnovi svinjski fond - kaže Mićanović. On trenutno gaji oko 500 svinja, koje „stižu" krajem decembra. Na pitanje zašto je cena svinjskog mesa u mesarama viša od 400 dinara po kilogramu, Milomir odgovara da je jedan od razloga taj što mesari odobravaju velika poskupljenja svežeg mesa kada poskupe svinje.

- S druge strane, kada svinje puno pojeftine, oni samo malo smanje cene svežeg mesa. Pored toga, izgleda da svinja nema dovoljno ni u okruženju, jer da ih ima, ovi naši bi ih sigurno uvezli kako bi smanjili cenu - mišljenja je Milomir.

P. S.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.